Abdeslam zou nieuwe aanslag voorbereiden in Brussel

Dat heeft de terreurverdachte tijdens het verhoor laten weten. Tijdens de huiszoeking werden zware wapens gevonden.

Salah Abdeslam wordt gewond afgevoerd door de Belgische politie.
Salah Abdeslam wordt gewond afgevoerd door de Belgische politie. Foto Reuters

Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, zou Salah Abdeslam nieuwe aanslagen hebben voorbereid. De terreurverdachte heeft tijdens het verhoor laten weten dat hij “iets van plan” was in Brussel, dat liet de minister op zondag weten, zo tekent persbureau Reuters op.

De Belgische autoriteiten nemen deze uitspraken zeer serieus, omdat er tijdens de huiszoeking zeer zware wapens zijn gevonden. Daarnaast heeft Abdeslam een nieuw netwerk opgebouwd in Brussel van mensen die hem ondersteunen, zo meldde Reynders.

Abdeslam bezocht meerdere keren Nederland

De 26-jarige terreurverdachte, die vrijdag werd opgepakt, bezocht voor de aanslagen in Parijs van 13 november meerdere malen Nederland. Van 14 tot 28 september huurde hij een auto waarmee hij naar Nederland, Oostenrijk en Hongarije ging, dat zei de Franse aanklager François Molins, aldus persbureau AP. Op welke plekken hij verbleef en voor hoelang, is niet bekend.

Uit de verhoren die zaterdag in Brussel werden gehouden, is volgens Molins gebleken dat Abdeslam een centrale rol speelde bij de logistieke voorbereidingen van de aanslagen. Zaterdag werd al bekend dat hij een zelfmoordaanslag wilde plegen bij het Stade de France in Parijs, maar dat hij zich had bedacht.

Onderzoek geschonden

Door te zeggen dat Abdeslam zich op wilde blazen, heeft Molins volgens Sven Mary,de advocaat van Abdeslam, het geheim van het onderzoek geschonden, omdat hij letterlijk citeerde uit de verklaringen van Abdeslam. Daarop heeft Mary een klacht ingediend tegen Molins.

De Belgische krant De Standaard schrijft dat daarmee de eerste procedureslag een feit lijkt, maar dat het onderzoek gewoon verder gaat:

“Als Mary gelijk krijgt, kan het hoogstens tot een tuchtsanctie komen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Abdeslam kan zeggen dat hiermee zijn rechten van verdediging zijn geschonden.”

Schuilplaats Abdeslam verraden door pizzabestelling

Zondagochtend berichtte de Belgische krant Het Nieuwsblad dat de schuilplaats van Abdeslam werd verraden door een pizzabestelling. Rechercheurs kregen het onderkomen van de terreurverdachte in het vizier nadat hij telefonisch contact had met zijn vriend Abid Aberkan over de zoektocht naar een nieuw schuilplaats.

Op basis van de telefoongegevens werd hij gelokaliseerd en toen er aan het einde van de week een pizza werd geleverd door een buurtbewoner, terwijl de pizza op een ander adres was besteld, wisten de rechercheurs waar hij precies verbleef. Vrijdagmiddag werd Abdeslam uiteindelijk gevangengenomen.