Abdeslam was voor aanslagen enkele keren in Nederland

Uit het verhoor zou ook blijken dat Abdeslam nieuwe aanslagen aan het voorbereiden was in Brussel.

Abdeslam tijdens zijn arrestatie afgelopen vrijdag in Molenbeek.
Abdeslam tijdens zijn arrestatie afgelopen vrijdag in Molenbeek. Foto VTM

Salah Abdeslam, de vrijdag opgepakte terreurverdachte, bezocht voor de aanslagen in Parijs op 13 november Nederland meerdere keren. Dat zegt de Franse aanklager François Molins, zo schrijft persbureau AP.

De 26-jarige terreurverdachte was in september en oktober in Nederland. Op welke plekken hij verbleef en voor hoelang, is niet bekend.

‘Abdeslam zou nieuwe aanslagen voorbereiden in Brussel’

Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, zou Abdeslam nieuwe aanslagen hebben voorbereid. De terreurverdachte heeft tijdens het verhoor laten weten dat hij “iets van plan” was in Brussel, dat liet de minister op zondag weten zo tekent persbureau Reuters op.

De Belgische autoriteiten nemen deze uitspraken zeer serieus, omdat er tijdens de huiszoeking zeer zware wapens zijn gevonden. Daarnaast heeft Abdeslam een nieuw netwerk opgebouwd in Brussel van mensen die hem ondersteunen, zo meldde Reynders.

‘Terreurverdachte speelde centrale rol bij aanslagen Parijs’

Uit de verhoren die zaterdag in Brussel werden gehouden, is volgens Molins gebleken dat Abdeslam een centrale rol speelde bij de logistieke voorbereidingen van de aanslagen. In de maanden juli en augustus huurde de terreurverdachte meerdere malen een auto en reed vervolgens met een vals paspoort naar onder meer Griekenland, Italië, Hongarije en Oostenrijk.

In de twee maanden die volgden, verbleef Abdeslam niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Volgens de NOS reed Abdeslam tot 9 oktober heen en weer tussen Duitsland en Nederland en de plaats Beauvais, ten noorden van Parijs.

Waterstofperoxide

Abdeslam huurde tijdens zijn ritten naar het buitenland regelmatig een kamer om te overnachten. Volgens Molins vervoerde de terreurverdachte terroristen, maar trof hij ook voorbereidingen voor het maken van bommen. Zo kocht hij onder meer waterstofperoxide en spullen om een bom op afstand te laten ontploffen.

Zaterdag werd eerder al bekend gemaakt dat Abdeslam op 13 november een zelfmoordaanslag wilde plegen bij het Stade de France in Parijs, maar dat hij zich op het laatste moment bedacht. Hij zou zijn bomgordel af hebben gedaan nadat hij andere terroristen in Parijs had afgezet.

Onderzoek geschonden

Door te zeggen dat Abdeslam zich op wilde blazen, heeft Molins volgens Sven Mary,de advocaat van Abdeslam, het geheim van het onderzoek geschonden, omdat hij letterlijk citeerde uit de verklaringen van Abdeslam. Daarop heeft Mary een klacht ingediend tegen Molins.

De Belgische krant De Standaard schrijft dat daarmee de eerste procedureslag een feit lijkt, maar dat het onderzoek gewoon verder gaat:

“Als Mary gelijk krijgt, kan het hoogstens tot een tuchtsanctie komen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Abdeslam kan zeggen dat hiermee zijn rechten van verdediging zijn geschonden.”