Krant ridiculiseert discussie met foto’s man en vrouwenkleren

In het artikel ‘Deze mannen zijn op zoek naar vrouwen’ (Wetenschapsbijlage 5 & 6 maart) werden de drie (mannelijke) rectoren van de universiteiten uit Leiden, Wageningen en Delft geïnterviewd over het aandeel vrouwelijke hoogleraren binnen hun instelling. De geportretteerde rectoren laten zien dat zij hun uiterste best doen om balans aan te brengen in de diversiteit binnen hun universiteit, waar dat nu nog lang niet het geval is. Laten we hier meteen zelf duidelijk over zijn: de Universiteit Utrecht scoort met een gemiddelde van 22 procent zeker niet goed en we zijn ons ervan bewust dat wij hier zelf nog grote stappen te maken hebben.

Maar het artikel noopt tot een reactie om een heel andere reden dan de inhoud. Het probleem wordt door de wijze van presenteren al direct geridiculiseerd en gebagatelliseerd. Het begint al met de kop over de mannen die op zoek zijn naar vrouwen. Vervolgens heeft een redacteur in een melige bui bedacht dat een reeks foto’s van deze mannen met vrouwenkleren garant zou kunnen staan voor meer lezers. De fotoredactie van NRC behandelt het onderwerp daarna op een zeer onprofessionele wijze, door de rectoren met vrouwenkleren, hoge hakken en een panty op de grond, te fotograferen. Onbedoeld straalt dit ook op de betrokken rectoren af en gaat de goede boodschap door deze wijze van presenteren verloren. Wanneer leren de media dit onderwerp eens zonder al dit soort fratsen serieus neer te zetten?

Ook bij interviews van vrouwen worden nog steeds vragen gesteld die men mannen niet zou durven vragen (‘Hoe combineert u werk en gezin?’) of wordt het nog steeds relevant gevonden te beschrijven welke kleren en schoenen de vrouw in kwestie draagt. Als we het man/vrouw onderwerp (maar ook diversiteit in het algemeen) serieus onder de aandacht willen brengen, dan moeten ook de media zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Het interview met de rectoren is een gemiste kans en een miskennen van de ernst van het probleem.

Bert van der Zwaan,