InBev schendt auteursrecht

De Belgische bierbrouwerij InBev is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 40.000 euro aan oud-NRC-fotograaf Vincent Mentzel vanwege schending van het auteursrecht. Dat bepaalde de rechter vrijdag in Amsterdam. Mentzel had een kort geding aangespannen tegen de bierbrouwer. De fotograaf beschuldigt InBev ervan dat het, zonder toestemming van Mentzel, één van zijn foto’s heeft bewerkt en aangeboden aan verschillende horecagelegenheden in Amsterdam, Amstelveen, Eindhoven en Zwolle voor commercieel gebruik. Het gaat om een foto in de Nieuwe Rotterdamse Courant van supporters tijdens de wedstrijd Feijenoord-Ajax in 1969. InBev heeft het merk van het bierflesje van een supporter gewijzigd van Oranjeboom naar Jupiler. Zowel het wijzigen van de foto als de verspreiding ervan zou in strijd zijn met het gesloten contract. De rechtbank beaamde dit. (NRC)