Toegedekte geheimen van lang geleden

Wat gebeurt er nu écht? Het is een kernvraag in de wetenschap en eigenlijk in het hele menselijk leven. Geloofden mensen ooit écht dat weerwolven bestonden? En wat deden die weerwolven dan? Verderop in deze bijlage beschrijft Berthold van Maris fascinerend onderzoek naar de weerwolflegende. Nog niet zo lang geleden waren weerwolven in bepaalde streken van ons land nog wel bekend: „een man die zich wat afzijdig hield, waar je niks mee te maken wilde hebben, een enge man”, schrijft Berthold van Maris. Ja dus, mensen geloofden er echt in, maar de weerwolven waren wel heel anders dan ons door Amerikaanse tv-series en Harry Potterboeken wordt wijsgemaakt. In Europa leken ze een beetje op heksen: rare lui met vreemde machten. Dat verhaal met de volle maan en het besmettelijke bijten is Amerikaans. (Niettemin: pas op, woensdag is het volle maan.)

Natuurlijk speelde wat we nu geestesziekte noemen een rol bij ‘weerwolven’. Maar verrassend: het was ook een manier om seksuele handtastelijkheden en erger te plegen. En dat zullen veel vrouwen toch ook wel door hebben gehad. Het verhaal over weerwolven voert ons terug naar heel andere sociale wereld, die – pas op! – nog niet zo ver achter ons ligt. Het is interessant te bedenken welke geheimen ook nu worden toegedekt door verhalen die over honderd jaar heel vreemd worden gevonden.