Tientallen doden bij bombardement op IS-bolwerk Raqqa

Het is nog niet bekend of Syrische of Russische straaljagers achter de bombardementen zitten.

IS-strijders in de omgeving van Raqqa. Foto AP

Bij een luchtaanval op Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van het door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uitgeroepen kalifaat, zijn zaterdag zeker 39 mensen om het leven gekomen. Dat schrijft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, meldt persbureau AFP. Het is nog niet bekend of Syrische of Russische straaljagers achter de bombardementen zitten.

Onder de doden zijn vermoedelijk vijf kinderen. Daarnaast zouden nog eens tientallen mensen gewond zijn geraakt. Een dag eerder werden bij luchtaanvallen zeker zestien mensen gedood. Op zaterdag voerde de Russische luchtmacht in Palmyra zo’n zeventig luchtaanvallen uit. Daarbij zouden zeker achttien doden zijn gevallen.

Staakt-het-vuren

Drie weken geleden werd in Syrië een wapenstilstand van kracht. Sindsdien is het relatief rustig in het land, dat al vijf jaar wordt geteisterd door een bloedig conflict. Terreurbewegingen als IS en Jabhat al-Nusra zijn geen onderdeel van het bestand. De strijd tegen hen gaat dan ook onverminderd door.

Eerder deze week liet de Russische president Poetin weten een deel van de Russische troepenmacht uit Syrië terug te trekken. Het is nog niet bekend of en hoe lang de Russische luchtmacht nog boven Syrië actief blijft.

Het Syrisch Observatorium is een monitor die via een netwerk van bronnen in Syrië het conflict in dat land in de gaten houdt. De organisatie staat als betrouwbaar en goed ingevoerd te boek.

    • Casper van der Veen