Opnieuw honderden migranten gered voor Libische kust

Waarschijnlijk wagen veel mensen de overtocht door het goede weer.

Geredde migranten in een boot van de Italiaanse kustwacht op vrijdag.
Geredde migranten in een boot van de Italiaanse kustwacht op vrijdag. Foto Italiaanse kustwacht via AP

Opnieuw zijn honderden migranten gered die in boten onderweg waren van Noord-Afrika naar Italië. In vier aparte reddingsoperaties zijn zaterdag zeker 910 mensen van het water in het Kanaal van Sicilië gehaald. Dat heeft de Italiaanse kustwacht gemeld, volgens persbureau Reuters. Ook is één levenloos lichaam gevonden.

Afgelopen dinsdag en woensdag pikten schepen al 2.400 migranten op tussen Libië en Italië. Donderdag kwamen daar nog eens 712 mensen bij. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties komt het totale aantal mensen dat in Italië is aangekomen dit jaar op bijna 11.000, vergeleken met 7.400 in dezelfde periode vorig jaar.

Goed weer

De piek in het aantal migranten dat de oversteek waagt van de afgelopen week is vooral te wijten aan het goede weer, volgens de Italiaanse kustwacht. Maar de beschikbaarheid van boten van mensensmokkelaars zou ook een belangrijke factor kunnen zijn.

De reddingsoperaties van zaterdag werden zowel door de Italiaanse kustwacht als door een schip van de Europese grensbewakingsautoriteit Frontex uitgevoerd. Een schip van de EU-missie NAVFOR nam ook honderden mensen aan boord.

Hoewel de kustwacht geen uitspraken doet over de nationaliteit van de geredde migranten, is wel bekend dat de meesten die aankomen in Italië afkomstig zijn uit landen ten zuiden van de Sahara. Dat betekent dat de sluiting van de Balkanroute via Turkije en Griekenland, waar vooral Syriërs, Irakezen en Afghanen van gebruik maken, waaschijnlijk niet de oorzaak is van de verschuiving van de mensenstroom richting Libië.

Waarschuwing Libische vluchtelingenstroom

Vrijdag waarschuwde de Italiaanse EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini voor een vluchtelingenstroom van 450.000 Libiërs naar Europa. Dat deed zij in een uitgelekte brief aan de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Daarin schrijft zij:

“Het voortdurende Libische conflict en de daarmee gepaard gaande wetteloosheid stelt smokkelaars in staat om vrijelijk hun gang te gaan.”