Opinie

Of je worst lust….

Youp

Mijn streng vegetarische dochter, die vlees noch vis wenst te consumeren, kwam eten en ik had Good Noodles Kip van sterrentraiteur Unox uit Oss in huis gehaald. Wij weten wel wat lekker is. In eerste instantie was mijn dochter beledigd. Kip? Kip? Volgens haar at zelfs ik dat niet. Ik legde haar uit dat er in de Good Noodles Kip van Unox uit Oss geen kruimel kip zit. Het consumentenprogramma Radar heeft dat ontdekt door het ingrediëntenlijstje van dit culinaire hoogstandje door te vlooien. Ze ontdekten dat het gerecht boordevol kankerverwekkende E-nummers zit, maar dat ze daar in Oss de plofkip gespaard hebben. Waarschijnlijk is een dierenvriend de baas in Oss of ze belazeren gewoon de kluit. Zullen de bedrijfswagens van Unox Volkswagens zijn? Mijn dochter wees mij op het feit dat op de illustratie op de verpakking wel degelijk stukjes kip staan. Ik kon haar verzekeren dat dat plaatje er binnenkort af gaat. Heeft Unox beloofd. Maar er komt geen kip in de Good Noodles Kip. Het blijft wel Good Noodles Kip heten. Van dit laatste werden we vrolijk en we dronken op het geslepen Unox uit Oss en zijn oliedomme klanten.

Ik vertelde haar over de buurt in het zelfde Oss waar ze bang zijn voor vier vluchtelingen. Vier. De ruiten van hun huis zijn bij voorbaat vast ingekinkeld. Een spandoek sympathiseerde met een duistere club van Finse neonazi’s. Misschien wil die Breivik ze helpen. Die arme jongen schijnt zo schandalig behandeld te worden in die Noorse gevangenis. We dronken op Breivik en op Oss en vroegen ons af of er eigenlijk wel vluchtelingen naar die Brabantse gemeente komen. Als er geen kip in de noedels zit dan zal dat ook wel meevallen.

Ander onderwerp. Ik vroeg twee wijntjes later aan mijn vegetarische dochter of zij bij eventueel hartfalen door een hartchirurg een varkenshartklep zou laten plaatsen. Zij vroeg zich af hoe gelovige joden en islamieten dat doen. Wat zeggen de rabbi en de imam hierover? Worden die varkens speciaal gefokt voor de medische hartkleppenmarkt of kopen de ziekenhuizen ze massaal in bij Unox in Oss. Die verwerken jaarlijks miljoenen varkens in hun rookworst. Onmiddellijk begonnen we te twijfelen. Zit er eigenlijk wel vlees in de rookworst van Unox? Kan je Unox nog geloven? Wil je dat eigenlijk wel? Wie wil je überhaupt nog geloven? Wilders over het zogenaamde uitlekken van de pleitnota? Nee toch? Heeft die geblondeerde Marokkanenhater toch gewoon zelf gedaan om te kunnen roepen dat het proces nep is? Heb te doen met zijn advocaat Knoops. Die is te slim en te beschaafd voor dit soort praktijken. De vorige advocaat van Geertje, ene Bram Moszkowicz, was net zo knetter als hijzelf. Dus dat ging wel goed tussen die twee. Wie geloof je nog? Mijn dochter zegt dat ze het hoofd voor het waterpijpcafé gezien heeft. Iemand had het op zijn telefoon. Het hoofd was keurig gekapt. Zal de crimineel er nog een kammetje doorheen hebben gehaald? Ik toep over en zeg dat ik de beelden van de bedelaarsters in Madrid heb gezien. Vrouwen die moesten kruipen voor muntjes gooiend Brabants voetbalgajes. Eentje mocht zelfs een push-up doen. Er werd papiergeld voor hun ogen verbrand. Zal dit volk ook zingen dat er een piemel in moet? Huist in ieder mens een nazi? Wie geloof je nog?

Ik zeg tegen mijn dochter dat ik mijn ogen niet meer geloof. Dat ik het voor onmogelijk houd dat mensen dit gedaan hebben. Hoe dronken ook. Maar zij hebben het gedaan. Net als dat iemand de pop van Feyenoord-doelman Vermeer heeft opgehangen. We drinken op het salaris van de heer Blatter van meer dan drie miljoen. Sepp trok zich vaak terug in een kapelletje om te kunnen mediteren. Hij gelooft tenminste. In elk geval in zichzelf.

Mijn dochter vraagt of ik net als de vrome Salah Abdeslam in een god geloof of dat ik zoals heel Nederland overtuigd atheïst ben. Ik zeg dat ik het even niet weet. Ik kan niet geloven in iets dat niet bestaat. Maar misschien bestaat god wel. Houdt ze zich alleen een beetje afzijdig. Weet god of er tomaten in de tomatensoep van Unox zitten? Mijn dochter weet een ding zekerder dan zeker: god gelooft al heel lang niet meer in ons.