Nu ook op Instagram: paus Franciscus

Al eerder verzamelde de paus bijna 9 miljoen volgens op Twitter. Vanaf vandaag is Franciscus ook actief op Instagram.

Paus Franciscus zwaait tijdens een bezoek aan Mexico vorige maand.
Paus Franciscus zwaait tijdens een bezoek aan Mexico vorige maand. Foto Pedro Pardo / AFP

Voor iemand die ooit heeft gezegd dat hij niet weet hoe een computer werkt, is paus Franciscus behoorlijk behendig met social media. Op Twitter wist hij de afgelopen vier jaar bijna negen miljoen volgers te vergaren. Sinds vandaag is de 79-jarige kerkvader ook actief op Instagram.

Op zijn eerste Instagram-post zien we Franciscus geknield bidden. In een begeleidende tekst schrijft de paus “Bid voor mij” in negen verschillende talen. Slechts een uur na zijn eerste post had Franciscus al 132.000 volgers op de foto-app. Zijn kiekje haalde al ruim 21.000 likes binnen.

Twitter avatar Pontifex Pope Francis I am beginning a new journey, on Instagram, to walk with you along the path of mercy and the tenderness of God.

De kracht van beelden

Op Twitter schreef de paus zaterdag dat hij een nieuwe reis begint op Instagram, “om met jullie te lopen op het pad van de genade en van de tederheid van God.” Eerder gaf de prefect van het Vaticaanse secretariaat voor Communicatie Dario Vigano al toelichting op het besluit van Franciscus om zich aan te melden op Instagram. Volgens Vigano vloeit dit voort uit de overtuiging van de paus dat op afbeeldingen vele zaken tot uitdrukking kunnen komen. Franciscus zou door middel van foto’s het verhaal van zijn pontificaat willen delen. Dit biedt zijn volgelingen de kans om Franciscus’ “uitingen van tederheid en genade” te bekijken en te delen.

Vorige maand had de kerkvader een onderhoud met Kevin Systrom, de topman van Instagram. Volgens Systrom spraken zij toen over “de kracht van afbeeldingen om mensen uit verschillende culturen en taalgroepen te verenigen.”

Webcam en selfies

Paus Franciscus houdt zich al langer met social media bezig. In januari sprak hij met Eric Schmidt en Tim Cook, topmannen van respectievelijk Alphabet/Google en Apple. Vorig jaar nam de kerkvader in een Google+ hangout plaats achter de webcam en beantwoordde hij vragen van kinderen vanuit de hele wereld. Ten slotte is Franciscus als hij in het openbaar verschijnt vaak bereid om selfies te maken met zijn fans en volgelingen.

Het is de eerste keer dat een paus zich op Instagram waagt. In het verleden werden wel veel satirische en nepaccounts opgezet waarbij gebruikers zich uitgaven als de paus. Een Twitter- en Facebookpagina die zogenaamd namens God zouden spreken, namen de afgelopen jaren in populariteit toe.