‘Voorman sluist 8 miljoen weg’

Een van de voormannen van de orthodox-christelijke geloofsgemeenschap Noorse Broeders in Nederland is begin maart gearresteerd door de opsporingsdienst FIOD. Jonathan van der L., een ex-rechercheur van de FIOD, zou acht miljoen euro hebben weggesluisd van een stichting die bestuurd wordt door Noorse Broeders. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt, zonder zijn naam te noemen, dat de 34-jarige man uit Apeldoorn verdacht wordt van oplichting, verduistering en witwassen. Zijn 21-jarige vriendin uit Zeist wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen.

Van der L. was jarenlang de financiële man van de Noorse Broeders, een stroming die te vergelijken is met de Jehova’s Getuigen. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Stadskanaal. Het is een gesloten gemeenschap die vaker in opspraak kwam.