‘Helikoptergeld’ is mogelijk, zegt ECB

Het is niet ondenkbaar dat de Europese Centrale Bank rechtstreeks nieuw door haar gecreëerde geld op bankrekeningen van burgers zal storten. Dit heeft Peter Praet, de hoofdeconoom van de ECB, vrijdag gezegd in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica. Dit monetaire middel staat bekend als ‘helikoptergeld’. „Alle centrale banken kunnen dit doen”, zegt Praet in het interview. „Je kunt geld in omloop brengen en het onder mensen verdelen.” Volgens Praet is het nog niet zover. „De vraag is of en wanneer het opportuun is om de toevlucht te nemen tot dit instrument, dat echt een extreem soort instrument is.” Praet is invloedrijk binnen de ECB-directie en loopt vaak op besluiten vooruit. ECB-president Mario Draghi sloot de inzet van helikoptergeld niet uit tijdens zijn persconferentie op 10 maart. „We hebben er nog niet over gepraat”, zei hij. (NRC)