Betaalde Oekraïne-reis Pechtold nu in register

D66-leider Alexander Pechtold heeft vrijdag zijn vlucht naar Oekraïne in het zogeheten ‘reizenregister’ gedeponeerd. De trip was bijna een maand geleden geregeld en betaald door de Rotterdamse zakenman Frans Lavooij. Dergelijke giften moeten binnen een week door Tweede Kamerleden worden gemeld. De waarde van de reis – volgens het register ‘een onderzoeksreis over het associatieverdrag’ waarover in april een referendum wordt gehouden – bedroeg 2.750 euro. Volgens het register is de reis beschikbaar gesteld door het Rotterdamse Nedspice Holding. Ook Kamerlid Kees Verhoeven (D66) heeft dezelfde reis inmiddels gedeponeerd. Onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk ontdekte afgelopen week dat de gecharterde vlucht niet in het register van de Tweede Kamer was gemeld. Frans Lavooij is een Rotterdamse ondernemer met belangen in Oekraïne, die zich actief inzet voor een ‘ja’ op 6 april. Hij heeft onder meer een aandeel in koffiefabriek Galca in Lviv, die ook door Pechtold en Verhoeven werd bezocht. (NRC)