‘Ik zei tegen Marjolein: onthoud dit moment goed’

Marjolein Leenarts (37) en Joris Derksen (39) zijn arts, werken in hetzelfde ziekenhuis en hebben een bedrijf in huidproducten opgezet. „Het is een voordeel dat we het samen doen.”

Joris: „Aan het einde van onze studententijd liepen wij co-schappen in Suriname. Toen we terugkwamen, gingen we samenwonen. Marjolein had een woonboot gezien in de Jordaan.”

Marjolein: „Via Marktplaats.”

Joris: „We begonnen op een bootje van 35 m2. Later hebben we zelf een woonboot gekocht aan de Brouwersgracht, daar zijn Hein en Felice geboren en toen groeiden we eruit. We hebben toen onze woonark geruild voor een plek op het Westerdok. Hier konden we een grote woonark laten bouwen, onze ultieme droom.”

Marjolein: „Wonen op het water is fantastisch, ultieme vrijheid. Je hebt je eigen vrije huis. De deuren kunnen helemaal open. In de zomer plons ik na een lange dag zo met mijn kinderen het water in.”

Joris: „De zwaantjes achter zijn onze huisdieren.”

Marjolein: „De boot is helemaal kidsproof.”

Joris: „Hein is acht, en een echt kereltje geworden, met al zijn zwemdiploma’s op zak. Met zijn rubberboot haalt-ie zijn vriendje op en keten ze op het water.”

Marjolein: „Ik ben opgegroeid in een dorpje in België. Ik had nooit gedacht dat ik met drie kinderen in hartje Amsterdam zou wonen. Wat ontzettend fijn is, is dat we ook nog een caravan in Bakkum hebben, daar zitten we vaak in de zomer.”

Joris: „Zo gaat het vaak bij ons. Kans gegrepen en nooit meer weggegaan.”

Brandwondencentrum

Marjolein: „We werken in hetzelfde ziekenhuis.”

Joris: „Marjolein begon vijf jaar geleden in het Brandwondencentrum in Beverwijk.”

Marjolein: „Dat is onderdeel van Het Rode Kruis Ziekenhuis, een bijzonder leuke plek om te werken – zeker als dermatoloog. Het ziekenhuis heeft onlangs een scar- en skincentrum opgericht, ook met plastische chirurgen enzo.”

Joris: „Drie jaar geleden kwam er een plek vrij voor een uroloog.”

Joris: „Het is wel een uitdaging om…”Marjolein: „Te stoppen, op tijd naar bed te gaan?”Foto David Galjaard

Marjolein: „Toen de oudste waterpokken kreeg, zei Joris: jij bent dermatoloog. Verzin er wat op. Toen ben ik in de boeken gedoken en ben ik naar de apotheek gegaan. Daar heb ik mijn eerste lotion laten maken. Het product is van vriendin op vriendin overgegaan. Als dermatoloog ben ik een soort vraagbaak voor mijn omgeving.”

Joris: „Op een gegeven moment zei Marjolein ‘ik moet hier wat mee’ en zo ontstond het idee voor Dr. Leenarts. Ik dacht meteen: ik doe mee.”

Marjolein: „Ik heb producten ontwikkeld omdat ik vond dat er geen goede producten waren voor alledaagse huidproblemen als waterpokken of een droge huid. Het begon met een eigen website. Dat vind ik heel belangrijk, er wordt zoveel onzin beweerd in het Google-tijdperk. Vanaf half april zit ik vier zondagen als expert bij RTL in het programma Mamma’s wereld.”

Joris: „Het begon met de gedachte dat het leuk zou zijn als onze producten bij enkele apotheken zouden liggen. Dat stadium zijn we inmiddels al lang voorbij. Onze producten liggen nu in alle Etos-winkels! Toen we een tijd geleden voor het Ahold-hoofdkantoor stonden om onze lijn te pitchen, zei ik tegen Marjolein: onthoud dit moment goed. Als het dan lukt, zit je op de terugweg wel samen in de auto van ‘yes’!”

Gewoon doen

Joris: „Hoe we dit doen?”

Marjolein: „Gewoon doen. Het is een voordeel dat we het samen doen. Je snapt dat de een soms moet doorwerken in het weekend. De ander gaat dan met de kinderen naar Artis of naar Bakkum.”

Joris: „Als arts kun je multitasken, snel beslissingen nemen en oplossingen verzinnen. Dat soort eigenschappen maakt ons heel efficiënt. Bovendien doen we continu aan outsourcing. Van boodschappen, koken tot productie en logistiek.”

Marjolein: „Ik bedenk nieuwe producten en verzorg het deel op social media of rubrieken in vakbladen.

Joris: „Ik heb contact met de producenten, doe de logistiek en de webshop. Het is wel een uitdaging om…”

Marjolein: „Te stoppen, op tijd naar bed te gaan?”

Joris: „Om alles goed te regelen. De agenda’s. Er zijn op een dag een heleboel momenten die voor elk gezin belangrijk zijn: naar school brengen, samen eten. Dat doen wij gelukkig wel zelf drie keer in de week.”

Marjolein: „We boffen met fantastische oppassen. Als wij thuiskomen, staat het eten al te pruttelen. We gaan natuurlijk ook wel eens uit eten. We varen, spreken met vrienden af. We maken leuke tripjes. Wij zijn geen gezin dat alleen maar ‘leuke dingen’ wil doen met de kinderen. Ik wil ook dat kinderen zichzelf kunnen vermaken. Ik vind het heel belangrijk dat wij er gewoon voor ze zijn. Op zaterdag gaan we met zijn allen naar de markt, dat vinden ze hartstikke leuk.”

Joris: „Het gaat er niet om wat je doet, maar dat je het met aandacht doet.”

Marjolein: „Geen schermpjes aan tafel. Dat snappen ze al heel goed. Dat roepen ze ook.”

Joris: „Dan word je gecorrigeerd door je eigen kinderen.”