Hennis wil 2 miljard euro extra voor Defensie

De defensie-uitgaven liggen nu op 1,13 procent van het bbp. Dat moet 1,43 procent worden, het Europees NAVO-gemiddelde.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie arriveert twee weken geleden op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie arriveert twee weken geleden op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto Lex van Lieshout / ANP

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vindt dat zeker twee miljard euro bij Defensie moet. Met dat bedrag komt Nederland op het gemiddelde niveau van Europese NAVO-landen van 1,43 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en “daar zou Nederland zich op moeten richten”. Dat zei de minister zaterdagmiddag in het radioprogramma Kamerbreed van NPO1.

De huidige defensie-uitgaven van Nederland liggen nu op 1,13 procent van het bbp. Nederland scoort daarmee “onvoldoende”, aldus Hennis. De minister benadrukt dat het niet mogelijk is om in één jaar twee miljard euro bij te leggen, maar dat bij de volgende kabinetsformatie een duidelijke termijn moet worden vastgesteld.

Trend

Onder Rutte I kromp de begroting van de krijgsmacht van zo’n 8 naar 7 miljard euro, waardoor tanks en schepen werden weggedaan. Later kwam daar weer 600 miljoen euro bij.

“Ik hoop van harte dat we ook voor de begroting van 2017 een duidelijke plus kunnen laten zien.”

Groeiend beroep

Een duidelijk argument voor een hoger budget voor de Nederlandse krijgsmacht is dat er een groeiend beroep op Defensie wordt gedaan, aldus de minister.

“Als je een volwaardig partner wil zijn binnen Europa, NAVO en VN, dan moet je kunnen blijven leveren.”

De NAVO vraagt een norm van 2 procent van haar lidstaten. Het overgrote deel van de NAVO-leden komt daar niet in de buurt. Het gemiddelde van de Europese NAVO-landen van 1,43 procent zou een “logisch richtpunt” voor Nederland moeten zijn.

Hennis heeft vaker de Tweede Kamer opgeroepen tot een hoger budget voor haar ministerie, maar het is nu voor het eerst dat ze een concreet bedrag noemt, al ging dat schoorvoetend in het radioprogramma. Ze zal de komende weken met de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem praten over het extra geld.