Eerste Olympische Spelen ooit voor Nederlandse handbalsters

De dames wonnen ruim van Japan en Frankrijk faalde niet tegen Tunesië.

Yvette Broch in de kwalificatiewedstrijd tegen Japan.
Yvette Broch in de kwalificatiewedstrijd tegen Japan. Foto Andre Weening / ANP

Voor het eerst in de geschiedenis gaat een Nederlands handbalteam naar de Olympische Spelen. Door hun overwinning op Japan (33-25), en door de overwinning van Frankrijk op Tunesië even later, hebben de dames een ticket bemachtigd voor Rio de Janeiro.

Vrijdag won het Nederlands damesteam in het olympisch kwalificatietoernooi in Metz van gastland Frankrijk met 17-24. Frankrijk deed zaterdagavond wat het moest doen: winnen van het zwakkere Tunesië met 15-33.

Zondag speelt Nederland nog tegen Tunesië, maar Nederland is nu al zeker dat het het minitoernooi wint. De ploeg van bondscoach Henk Groener zal ongeacht het resultaat tegen de Afrikaanse ploeg het minitoernooi winnen en daarmee een gunstige groepsindeling krijgen in Rio. Oranje komt bij de loting in pot één en ontloopt in de groepsfase regerend olympisch-, wereld- en Europees kampioen Noorwegen.

Snelle Japanners

In de wedstrijd tegen Japan raakten de Nederlanders in het begin wat achter op de Japanners. Ze moesten even wennen aan het snelle spel van hun tegenstander. Maar die achterstand haalden de dames snel in en ze lieten de tegenstander niet meer afstand nemen. Vooral in het laatste kwartier kon Nederland vooruitlopen door goede reddingen van keepster Tess Wester.

Angela Malestein was tegen Japan topscorer met acht doelpunten. Yvette Broch - zes treffers - werd uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.

Dit jaar gaat het het Nederlands damesteam al voor de wind. In december verraste Oranje met een zilveren medaille op het WK. Ze verloren toen van favoriet Noorwegen. Nog nooit bereikten de handbalsters de finale van een WK.

De tweede plek op dat WK betekende ook een rechtstreekse plaatsing voor het olympisch kwalificatietoernooi. Yvette Broch zei toen tegen NRC-redacteur Henk Stouwdam: “De Spelen, dat is de grootste droom die we hebben.”

Lees ook: “Dit is zo’n leuk team, met zoveel leuke meiden, dat is echt niet normaal.” Een absolute topploeg met een grote kans op de wereldtitel