Geen telefoonverkeer tijdens Congolese verkiezingen

De regering wil “illegale publicatie” van de verkiezingsuitslagen voorkomen.

Een Congolese vlag, met op de achtergrond aanhangers van de onafhankelijke presidentskandidaat Jean-Marie Michel Mokoko.
Een Congolese vlag, met op de achtergrond aanhangers van de onafhankelijke presidentskandidaat Jean-Marie Michel Mokoko. Foto Marco Longari / AFP

De regering van Congo-Brazzaville instrueert telefoonaanbieders in het land tijdens de presidentsverkiezingen van zondag de communicatielijnen af te sluiten. Hiermee wil de regering “illegale publicatie” van de verkiezingsuitslagen voorkomen. Dat blijkt uit een brief in handen van persbureau AP.

In de brief roept de minister van Binnenlandse Zaken Raymond Zephirin Mboulou de telecomproviders op gedurende zondag 20 maart en de ochtend van maandag 21 maart de verbinding te verbreken. Ook het versturen van smsjes moet niet meer mogelijk zijn.

Referendum

President Denis Sassou-Nguesso (72) van Congo-Brazzaville neemt het zondag op tegen acht kandidaten. De presidentsverkiezingen komen vijf maanden nadat door een referendum termijn- en leeeftijdsbeperkingen zijn opgeheven. Hierdoor kan Sassou-Nguesso, die al 32 jaar aan de macht is, opnieuw herkozen worden. De oppositie boycotte het referendum. Tijdens betogingen vielen meerdere doden.

Congo-Brazzaville is een politiestaat. Nadat Denis Sassou-Nguesso in 1992 werd weggestemd als president, begon hij vijf jaar later een burgeroorlog waarin hij opnieuw de macht greep.