Gaat de stroom nu stoppen?

Vrijdag is er een akkoord bereikt tussen de EU en Turkije dat de vluchtelingenstroom moet indammen. Maar iedereen weet dat de uitvoering ervan niet makkelijk zal zijn. Als de deal niet werkt, is de EU weer terug bij af.

EU-voorzitter Jean-Claude Juncker in overleg metAlexis Tsipras, Mark Rutte enAngela Merkel vrijdag in Brussel.
EU-voorzitter Jean-Claude Juncker in overleg metAlexis Tsipras, Mark Rutte enAngela Merkel vrijdag in Brussel. foto John Thys / AFP

Een schoonheidsprijs zal de ‘vluchtelingendeal’ niet snel verdienen. De overeenkomst die EU-leiders vrijdag sloten met Turkije roept nog genoeg juridische en praktische vragen op, waarover in de komende weken duidelijkheid zal moeten komen. Toch kan het akkoord, als het uitpakt als gepland, zorgen voor een cruciale omslag in een vluchtelingencrisis die de al wankele EU en vrijreizenzone Schengen compleet dreigde te ondermijnen. De doodlopende, met ruzie en mislukte experimenten bezaaide weg die Europa bijna een jaar bewandelde, kan worden verlaten.

De deal is ook een belangrijke opsteker voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de warmste pleitbezorger voor vergaande afspraken met Turkije. Zij werd verguisd omdat ze weigerde zich snoeihard op te stellen in de crisis en gruwelde van de vele grenssluitingen in de EU. Het idee om de illegale, chaotische migratie naar Griekenland en de EU af te remmen door meer legale, ordelijke migratie vanuit Turkije mogelijk te maken, vormt niet alleen de kern van deze deal, maar ook van het zogeheten Merkel-plan, waarmee de bondskanselier sinds het najaar 2015 loopt te leuren. In Nederland maakte PvdA-leider Diederik Samsom zich er sterk voor, evenals premier Rutte. Die bedankte Samsom vrijdag per sms „voor de goede samenwerking”.

De deal gaat zondag in: iedereen die dan nog ‘irregulier’ naar Griekenland komt, wordt na een korte procedure teruggestuurd naar Turkije. Vluchtelingen moeten zo worden ontmoedigd om hun leven te riskeren op de Egeïsche Zee en smokkelaars te betalen. Als extra aansporing om dit niet te doen, opent de EU echter ook een legaal ‘migratiekanaal’ vanuit Turkije. Voor elke Syriër die Turkije terugneemt uit Griekenland, zal er één worden opgenomen door de EU. Het staat landen vrij om meer mensen op te nemen – Merkel heeft al aangegeven dat Duitsland dat wil. Nederland maakt deel uit van een ‘coalitie van welwillenden’ die dit overweegt.

Zulke rechtstreekse, actieve herhuisvesting is in landen als de VS en Canada al langer gemeengoed, maar voor de EU is het een relatief nieuw concept. Het zou in ieder geval een radicale breuk zijn met de Europese praktijk tot nu toe, waarbij wordt afgewacht totdat mensen in een gammel bootje stappen en vervolgens binnen de EU zelf wordt gekeken hoe ze verdeeld moeten worden. Een gecompliceerde, bureaucratische exercitie die het afgelopen jaar leidde tot hooglopende ruzies over de vraag wie te veel en wie te weinig doet.

Die discussie is nog niet voorbij: Hongarije en Slowakije, die het radicaal sluiten van buitengrenzen propageren, willen vooralsnog niet meedoen aan de met Turkije overeengekomen ‘uitruil’, maar ze gingen er vrijdag ook niet voor liggen. Sterker nog: niet eerder waren de 28 EU-leiders zo eensgezind in dit dossier. Merkel noemde de deal na de top dan ook „een teken dat Europa deze uitdagingen te boven kan komen”. „Ik verwacht dat dit de doorbraak zal zijn”, zei ook premier Rutte. Maar bij iedereen was er ook het besef dat de uitvoering van de deal nog flink wat voeten in de aarde zal hebben. Commissievoorzitter Juncker sprak van een „Herculische opgave” en „de grootste logistieke operatie waar we ooit voor hebben gestaan”.

Veel zal afhangen van Griekenland. Dat land moet vluchtelingen opvangen, terugsturen, en dat allemaal in overeenstemming met Europese en internationale verdragen. Dat lukt niet voor zondag. Daarom krijgen de Grieken twee weken om het administratieve apparaat op orde te krijgen, samen met EU-landen die duizenden rechters, tolken, migratieambtenaren en ander personeel naar de Griekse eilanden zullen sturen. Het daadwerkelijk terugsturen van vluchtelingen zal niet eerder beginnen dan 4 april. De Europese Commissie stelde vrijdag een speciale coördinator aan voor de hele operatie, de Nederlandse EU-topambtenaar Maarten Verwey.

Griekenland en Turkije zullen de komende weken ook hun regelgeving moeten aanpassen om het terugsturen juridisch sluitend te maken. Syriërs hebben in Turkije meer rechten dan niet-Syriërs en genieten een (tijdelijke) beschermde status. Dat moet, zo is afgesproken, worden aangepast, zodat ook Irakezen en Afghanen kunnen worden teruggestuurd.

Genoeg hordes kortom. Maar de belangrijkste vraag is of dit allemaal gaat werken volgens plan. Zal de vluchtelingenstroom inderdaad opdrogen? Commissieambtenaren toonden zich vrijdag enthousiast. In de aanloop naar de deal, waarvan het signaal vluchtelingen begint te bereiken, zouden er al minder vluchtelingen naar Griekenland komen. „Donderdag waren het er 180”, zegt een van hen. Het daggemiddelde in de afgelopen maanden was tweeduizend. Als de deal niet werkt, is de EU terug bij af.