Fransman Arnaud Démare wint 107de Milaan-Sanremo

Démare is de eerste Fransman die Milaan-Sanremo heeft gewonnen sinds 1995.

Arnaud Démare finisht.
Arnaud Démare finisht. Foto Marco Bertorello / AFP

De Fransman Arnaud Démare (FDJ) heeft de 107de editie van Milaan-Sanremo gewonnen, de eerste grote klassieker van het wielerseizoen. Démare is de eerste Fransman die Milaan-Sanremo heeft gewonnen sinds in 1995 Laurent Jalabert won.

De 24-jarige renner reed de 295 kilometer lange eendagskoers uit in 6’54″45 en liet daarmee de Brit Ben Swift (Team Sky) en de Belg Jürgen Roelandts (Lotto Soudal) in de eindsprint net achter zich. Roelandts initeerde in de laatste kilomters de sprint, maar werd op het laatst door Swift en Démare voorbijgereden.

Lees ook: de column van Hugo Camps Italiano

Démare won dit jaar nog een rit in Parijs-Nice. In 2011 werd hij wereldkampioen bij de beloften.

Aardverschuiving

De route werd nog op het laatste moment verlegd - en met vier kilomter verlengd - door een aardverschuiving op de Via Aurelia, langs de kust, die in de ochtend plaatsvond. Daardoor was het wegdek niet berijdbaar. Milaan-Sanremo is de langste wedstrijd van het seizoen, dus met name de afstand is een uitdaging voor veel renners.

Moreno Hofland ging zaterdag in Milaan niet van start. De Nederlandse sprinter van LottoNL-Jumbo is ziek. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) meldde zich eerder wegens ziekte ook af.