Fles zonnebrand met een wekker

Hoe zorg je dat mensen zich beschermen tegen de zon? Met een bijzondere fles en een speciale koffer.

In de vierde of vijfde klas van het vwo krijg je het vak algemene natuurwetenschappen. Die lessen zijn vast niet overal zo leuk als op de havo-vwo-school Augustinianum in Eindhoven. Daar doen leerlingen elk jaar een project, waarbij ze handige dingen bedenken. Zo leren ze in praktijk over de toepassing van wetenschap en techniek.

Een mooi voorbeeld is een project dat leerlingen in 2013 deden met het Diabetesfonds. Toen maakten drie meisjes een insulinepen met een ledlampje, zodat iemand met diabetes ook ’s nacht de juiste hoeveelheid insuline kan inspuiten. Een ziekenhuis van het Chinese leger probeerde er patent op aan te vragen. Het Europese octrooibureau wees dat af, omdat het Eindhovens Dagblad eerder al over de uitvinding had gepubliceerd.

Dit jaar moesten de leerlingen ‘het beste idee’ verzinnen voor een campagne van KWF Kankerbestrijding tegen huidkanker. „Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen tien jaar verdubbeld tot 50.000 per jaar”, vertelt Kim van het KWF. Wie één keer verbrandt, heeft al een veel hoger risico op huidkanker. Daarom moet je jezelf goed beschermen tegen de zon.

Hoe laat je mensen dat doen? Gijs, Jorn en Leon bedachten een fles, die ze ‘de doppert’ noemen. In de dop zit een ingebouwde wekker, die gaat lopen als je een shot zonnebrandcrème in je hand hebt geduwd. „Na twee uur gaat de wekker af, dan moet je weer smeren.”

Met de Doppert werden ze vierde. „Het idee is goed, maar in de praktijk is het lastig voor fabrikanten om de flesdoppen aan te passen”, zegt Kim van KWF. Winnaar werd de ‘verbrandweer’ met hun ‘verbrandkoffer’, waarin onder meer zonnebrandcrème zit. Kim: „Die koffer is zo goed, die kunnen we zo op scholen in de klas zetten.”