Provincies bouwen te weinig windmolens

Driekwart van de Nederlandse provincies ligt niet op schema bij de bouw van van windmolens op land. Dit blijkt uit een brief die minister Kamp (Economische Zaken, VVD) vrijdag heeft gestuurd aan de Tweede Kamer. Utrecht en Zuid-Limburg scoren het slechtst. Het percentage projecten waarbij „onzeker” is of hun doelstelling wordt gehaald, ligt in Utrecht op ruim 50 procent en in Zuid-Limburg op ruim 80 procent. Het vermogen van Nederlandse windmolens was in 2015 2.950 megawatt, 17 procent meer dan in 2014. In 2020 moet volgens het Energieakkoord nog eens 3.050 megawatt extra worden geproduceerd. Milieuorganisatie Greenpeace zegt in een reactie dat de lokale politiek het laat afweten. „Er zijn te veel lokale en regionale bestuurders die de andere kant op kijken, de noodzaak van windparken niet écht accepteren, laat staan verdedigen naar de bevolking.” (NRC)