Vier doden en 36 gewonden bij aanslag in het centrum van Istanbul

De explosie was op de Istiklal Caddesi, een bekende boulevard in de stad met veel internationale winkels.

Hulpdiensten en de politie doen na de aanslag hun werk op de beroemde straat.
Hulpdiensten en de politie doen na de aanslag hun werk op de beroemde straat. AP / Ismail Coskun

Er zijn ten minste vier mensen gedood en 36 mensen gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Istanbul. Dat meldt Reuters. Zeven mensen zijn “ernstig gewond”. Ook de aanslagpleger is omgekomen.

Volgens de premier van Israël Benjamin Netanyahu zijn zeker twee Israëliërs gedood. Het Witte Huis zegt in een verklaring dat ook twee Amerikanen onder de slachtoffers zitten, meldt Reuters. Turkse media berichtten eerder dat ook een Iraniër zou zijn omgekomen. Welke nationaliteit de omgekomen aanslagpleger heeft, is nog niet bekend. Onder de gewonden zitten zeker elf Israëliërs.

De explosie was op de Istiklal Caddesi, een brede boulevard in de stad met veel internationale winkels. De bekende straat, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, is doorgaans een geliefde winkelstraat voor toeristen. Ook veel ambassades en consulaten bevinden zich op de boulevard. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen indicatie dat er Nederlanders slachtoffer zijn geworden van de zelfmoordaanslag.

NRC-correspondent Marloes de Koning vertelt dat er een hoog dreigingsniveau geldt in de stad voor dit weekend:

“Burgers waarschuwden elkaar ook onderling om bijvoorbeeld niet het openbaar vervoer te gebruiken. Culturele evenementen werden afgelast. Donderdag sloot Duitsland haar ambassade in Ankara, het consulaat in Istanbul en twee Duitse scholen in Turkije vanwege terroristische dreiging.”

Na de aanslag is de toegang tot Twitter geblokkeerd, meldt De Koning.

De aanslag is nog niet opgeëist. Turkije meldt dat zaterdag ook drie PKK-extremisten aan de grens met Syrië zijn opgepakt. Zij zouden volgens het land van plan zijn geweest om ook aanslagen te plegen.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft de zelfmoordaanslag in een schriftelijke verklaring veroordeeld als “onmenselijk”. Hij zei dat Turkije zijn strijd tegen terrorisme zal voortzetten. Ook Washington veroordeelde de terroristische aanslag in een verklaring:

De Verenigde Staten zijn solidair met hun Turkse bondgenoot in de NAVO in de strijd tegen terrorisme.

Meer aanslagen

Turkije wordt de afgelopen tijd geteisterd door aanslagen, vooral Ankara was tot dusver het doelwit. Zondag kwamen er bij een zelfmoordaanslag in de Turkse hoofdstad Ankara 37 mensen om. De militante groepering TAK heeft daar de verantwoordelijkheid voor opgeëist. Het zou gaan om een wraakactie voor de burgers die zijn omgekomen tijdens de militaire operatie van het Turkse leger in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land. In februari kwamen ook tientallen mensen om bij een aanslag in de stad, die ook werd opgeëist door de TAK. De groepering is een afsplitsing van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De heftigste aanslag in het afgelopen half jaar was de dubbele zelfmoordaanslag in Ankara die op 10 oktober aan meer dan honderd mensen het leven kostte. Mensen waren zich op dat moment aan het verzamelen waren voor een grote vredesdemonstratie.

Ook in Istanbul was het recent nog raak: bij een zelfmoordaanslag in januari in het centrum kwamen negen Duitsers en een Peruaan om het leven. De aanslag vond plaats bij de Sultan Ahmetmoskee, beter bekend als de ‘Blauwe Moskee’.