Schippers en Samuel plaatsen zich voor halve finale 60 meter

Schippers is de favoriet op de 60 meter. Vannacht worden de halve finales en de finale gelopen.

Dafne Schippers tijdens haar serie over 60 meter.
Dafne Schippers tijdens haar serie over 60 meter. Foto Lucy Nicholson / Reuters

Dafne Schippers en Jamile Samuel hebben zich beiden geplaatst voor de halve finales van de 60 meter sprint bij het WK in Portland. Schippers was de snelste in haar serie in een tijd van 7,13 seconden. In de vijfde serie kwam Jamile Samuel in actie. Zij werd tweede met een tijd van 7,19.

De Amerikaanse Barbara Pierre rende de snelste tijd van alle zes voorrondes: 7,07 seconden.

Lees ook: het interview met Jamile Samuel Sprinten in de schaduw van Dafne

Schippers is de favoriet op de 60 meter. Ze startte de series met een van de beste persoonlijke record van alle deelneemsters op dit WK - 7,00 seconden, net als de Pierre, tevens de beste jaartijd. Vorig jaar won Schippers zowel de Nederlandse (7,18 seconden) als de Europese titel (7,05) op deze afstand. Op het vorige WK Indoor, in 2014, werd ze vierde in een van de twee halve finales.

Na een slechte start had Schippers op de tweede helft wel wat goed te maken in de tweede series. Dat lukte. Uiteindelijk finishte ze 0,02 seconden voor de Amerikaanse Tori Bowie. LaVerne Jones-Ferrette, uit de Amerikaanse Maagdeneilanden, werd derde. Zij heeft een persoonlijk record vn 6,97, maar rende dat al in 2010.

Al jaren weet Dafne Schippers haar tijd op de 60 meter steeds verder aan te scherpen. Op 13 februari van dit jaar rende Schippers naar een tijd van 7,00, een gedeelde negende tijd ooit. Het wereldrecord is in handen van de Russin Irina Privalova, die ze al in 1993 rende: 6,92.

Om 01:50 uur vannacht, Nederlandse tijd, vinden de halve finales van de 60 meter sprint plaats. Om 03:53 uur de finales.