‘Abdeslam wilde in Parijs zelfmoordaanslag plegen’

Hij zou zijn bomgordel af hebben gedaan nadat hij andere terroristen in Parijs had afgezet.

Een agent bewaakt het hoofdkwartier van de Brusselse politie.
Een agent bewaakt het hoofdkwartier van de Brusselse politie. AFP / Aurore Belot

Salah Abdeslam, de vrijdag opgepakte terreurverdachte, wilde op 13 november een zelfmoordaanslag plegen bij het Stade de France in Parijs, maar hij bedacht zich. Dat zegt de Franse aanklager François Molins, meldt persbureau AP. Hij zou zijn bomgordel af hebben gedaan nadat hij andere terroristen in Parijs had afgezet.

In het stadion speelden Frankrijk en Duitsland een voetbalwedstrijd. Tijdens dat oefenduel waren buiten het stadion schoten te horen en explosies van zelfmoordaanslagen, waarbij zes doden vielen. Het was niet gelukt een aanslag ín het stadion te plegen, waar 80.000 mensen de wedstrijd bijwoonden. President Hollande was aanwezig bij de wedstrijd.

Verzet tegen uitlevering aan Frankrijk

Abdeslam is zaterdag verhoord en voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die bepaalde dat hij langer kan worden vastgehouden. Abdeslam verzet zich tegen uitlevering aan Frankrijk. Hij zal woensdag weer voor de rechter in Brussel verschijnen. Abdeslam krijgt van die Brusselse raadkamer binnen vijftien dagen ook te horen wat gebeurt met het uitleveringsverzoek.

Abdeslam en de terreurverdachte Amine Choukri hebben zaterdagochtend vroeg het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel verlaten. Beide mannen waren in hun been geschoten bij de aanhoudingen.

De Brusselse burgemeester bevestigde op Twitter dan het duo uit het ziekenhuis was ontslagen:

Twitter avatar YvanMayeur yvan mayeur Les 2 présumés terroristes ont quitté le CHUStPierre @VilleBruxelles Bravo et merci à tout le personnel de l’hôpital et aux forces de police

Aangeklaagd voor moord met een terroristisch motief

Het Belgisch federaal parket liet zaterdagmiddag weten dat Abdeslam en Choukri worden aangeklaagd voor “terroristische moord en deelname aan een terreurgroep”, meldt AFP. De twee mannen zijn overgebracht naar de gebouwen van de federale gerechtelijke politie aan de Kroonlaan in de Belgische hoofdstad voor ondervraging.

Een derde man die werd opgepakt wordt aangeklaagd voor lidmaatschap van een terreurbeweging en het helpen van misdadigers. Naast hen werden nog twee vrouwen gearresteerd. Een van hen wordt aangeklaagd voor het helpen van criminelen, de ander is zonder aanklacht op vrije voeten gesteld.

De advocaat van Abdeslam, Sven Mary, meldt zaterdag dat de terreurverdachte zich gaat verzetten tegen de uitlevering aan Frankrijk. Volgens de advocaat zegt Abdeslam bereid te zijn mee te werken met de Belgische politie. Vrijdag lieten Belgische media weten dat Mary was gevraagd om Abdeslam te verdedigen.

Abdeslam werd in het Belgische Brussel geboren, maar heeft de Franse en Marokkaanse nationaliteit. Hoewel hij het recht heeft om bezwaar aan te tekenen tegen zijn overlevering aan Frankrijk, zal hij die vermoedelijk niet kunnen tegenhouden.

Zaterdagochtend is de Nationale Veiligheidsraad bijeengekomen om te praten over de kwestie. Frankrijk wil dat Abdeslam snel wordt uitgeleverd, maar volgens de Belgische premier Charles Michel kan het proces van uitleveren “een paar weken duren”.

Interpol roept zaterdag omringende landen op om extra alert te zijn bij de grenzen, met name op valse of gestolen paspoorten. Het vermoeden bestaat dat kompanen van Abdeslam na de arrestaties gaan proberen België te ontvluchten.

Infograph_terreurnetwerk

Belangrijke rol

Abdeslam werd vrijdag omstreeks 16.30 uur bij een grote politieactie in de Vier-Windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek opgepakt. De man wordt een belangrijke toebedeeld bij het voorbereiden van de aanslagen in Parijs: hij zou onder meer auto’s en appartementen hebben gehuurd die werden gebruikt bij het voorbereiden van de aanslagen. Ook zette hij mogelijk andere aanslagplegers voor hun daad af met de auto. De 26-jarige is voor zover bekend de enige terreurverdachte die wist te vluchten. De broer van Salah Abdeslam, Brahim, blies zichzelf tijdens de aanslagen op, op de Parijse boulevard Voltaire.

Lees een portret van Abdeslam: De tramtechnicus die terrorist werd

Naast Abdeslam werden er vrijdag nog vier mensen gearresteerd, waaronder Monir Ahmed Alaaj, alias Amine Choukri. Ook die werd in zijn been geschoten en was afgevoerd naar de ziekenboeg. De andere drie mensen die zijn opgepakt, zijn leden van het gezin die onderdak boden aan Abdeslam. Om 20.30 was de politieactie afgelopen.

Vier maanden zoeken

Zaterdag noemde de Franse regering de aanhouding van Abdeslam “een flinke klap voor terreurorganisatie Daesh [IS, red.] in Europa”. Vier maanden zochten Belgische inlichtingendiensten naar Salah Abdeslam.

De vangst is het resultaat van acties die dinsdag begonnen na een huiszoeking. Bij een routinecontrole zochten Belgische en Franse agenten in de Brusselse gemeente Vorst naar sporen van de productie van valse paspoorten. Tijdens de inval werden de agenten beschoten met zware wapens. Eén van de mensen die wist te vluchten, was vermoedelijk Abdeslam.

Bekijk door op deze link te klikken de fotoreeks die NRC maakte van de politieactie in Sint-Jans-Molenbeek vrijdag.