opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Conceptdesigner vernieuwende onderwijsmethode Carla Wiechers (53, rechts) ging zomer 1979 samen met schoolvriendin Inge Pont (54, fotograaf) op de foto in de Utrechtse Vroom & Dreesmann.

„Het gebeurde spontaan. Ik woonde vlak bij winkelcentrum Hoog Catharijne en daar in de V&D zagen we een actie voor gestileerde foto’s. Mijn vroegste jeugd bracht ik vanwege mijn vaders werk door in de tropen. Voor school, ik ben de jongste van vier kinderen, vestigde het gezin zich in Nederland. Onbekende geuren, kou, formele omgangsvormen: ik voelde me hier verloren, haatte school.

Op mijn achtste besloot ik voortaan sterk te zijn. Niet meer lief, maar alles in eigen hand nemen. Op school werd ik gezien als probleem. Pas op De Werkplaats in Bilthoven veranderde dat. Daar leerde ik Inge kennen. Zij vond mij interessant, niet problematisch. Dat was zó’n openbaring. Het gaf mij een nieuw soort vertrouwen. Ik hoefde me niet anders, sterker voor te doen. Voor Inge was mezelf zijn genoeg. Die openheid was zó fijn. Daarbij beschermde ze mij, gunde mij bewondering van anderen. Zelf stond ze boven de partijen. Hou de eer aan jezelf, zeiden haar ouders altijd. Inge herhaalde dat. Anderen vonden haar daarom soms arrogant. Ik zag dat als kracht; schijnbaar onaantastbaar, zoals op de foto.

Pas recent begrijp ik dat deze zelfverzekerdheid gespeeld was; een rol die haar thuis was geleerd. Zij was kwetsbaarder dan ik dacht. In moeilijke tijden waren we er voor elkaar, maar Inge accepteert lastig hulp, nog steeds. Daar prik ik nu doorheen. Niet in die rol gaan zitten, zeg ik dan. Toen zag ik dat niet. Daarom is een lange vriendschap fijn: je kunt aandacht en liefde teruggeven die je in het begin niet noodzakelijk achtte en niet goed wist hoe die te geven.”