m/v van de week siegfried Woldhek

Als Zomergast heeft componist en dirigent Reinbert de Leeuw eens gezegd dat de aria Erbarme dich uit de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach het hoogste is dat de menselijke geest ooit heeft voortgebracht. De Leeuw (77), veteraan onder de Nederlandse componisten – vooral bekend door zijn moderne muziek – dirigeerde pas drie jaar geleden voor het eerst de Matthäus. Afgelopen dinsdag mocht hij het weer doen, dit keer in Arnhem.

In De Wereld Draait Door had hij de avond ervoor in typisch Leeuwiaanse bewoordingen de Matthäus toegelicht. „Ik wist zeker dat het stuk anders moest klinken dan ik altijd had gehoord.” Oh, kon Bach ons maar vertellen hoe dit magistrale werk moet klinken. We weten het niet exact – en misschien is dat maar goed ook.

Zo ontstaat ruimte voor interpretatie. „De Matthäus van De Leeuw is nog niet volgroeid, maar wel zeer spannend”, schreef de NRC-recensent woensdag.

J.S. Bach en Reinbert de Leeuw – ze werden deze week voor even één. „Erbarme dich, mein Gott/ um meiner Zähren willen/ Schaue hier, Herz und Auge/ weint vor dir bitterlich/ Erbarme dich, mein Gott”.