‘Zuid-Koreaanse vrouw krijgt baby in vakantie’

Dat zei universitair docent Hyun-Jung Lee woensdag tegen NRC

Foto istock

De aanleiding

In een NRC-artikel van woensdag over een vrije dag voor menstruerende vrouwen bij een bedrijf in het Britse Bristol merkte universitair docent Hyun-Jung Lee van de London School of Economics terloops op dat werkende Zuid-Koreaanse vrouwen heel terughoudend zijn met vrij vragen. „Zuid-Koreaanse vrouwen proberen bij voorbeeld ook tijdens de vakantie een kind te krijgen”, zei ze.

Waarop is het gebaseerd?

Hyun-Jung Lee, zelf van Zuid-Koreaanse afkomst, doelt met haar opmerking op de omstandigheid dat diezelfde zwangere vrouwen volgens de Zuid-Koreaanse wet wel degelijk recht hebben op zwangerschapsverlof. Toch nemen ze dat niet op, suggereert ze. Reden: „Je wilt niet minder toegewijd lijken dan collega’s.”

En klopt het?

Myunggu Jung, manager van de Korea Population Health and Welfare Association, een ngo in Seoul, ontkent dat dit nog gebruikelijk is: „Vakantie opnemen om een kind te krijgen, in plaats van zwangerschapsverlof op te nemen, gebeurt vandaag de dag maar zelden in Zuid-Korea want zwangerschapsverlof is gewaarborgd in de arbeidswetgeving”, schrijft hij desgevraagd in een e-mail.

Wie internet en de sociale media in duikt, stuit niet direct op Zuid-Koreaanse vrouwen die in alle stilte in hun vakantie een kind krijgen omdat ze hun baas en collega’s daarmee niet lastig willen vallen.

Dat neemt niet weg dat de positie van werkende vrouwen in Zuid-Korea bijzonder kwetsbaar blijft, ook als ze zwanger raken. Op de internationale ranglijst van het World Economic Forum voor de gelijkheid van de seksen staat het economisch hoog ontwikkelde Zuid-Korea op een gênante plaats 115 (van de 145).

Op internet klagen veel vrouwen steen en been dat ze het risico lopen op ontslag als ze in verwachting raken. Anderen voelen zich schuldig dat ze door vrij te nemen collega’s opzadelen met extra werk. Ook vrezen ze schade voor hun loopbaan. Volgens Jung geldt in Zuid-Korea in het algemeen dat vrouwen boven de 30, die nog geen vaste aanstelling of een bepaalde expertise hebben, weinig kans meer maken op een vaste baan of carrière.

Anderhalf jaar geleden lekte uit dat in sommige ziekenhuizen het management jongere verpleegkundigen een volgorde oplegde waarin ze zwanger mochten worden.

Veel werkende vrouwen vergaat de lust om kinderen te krijgen, temeer omdat ze weten dat mannen vanouds geen hand uitsteken in het huishouden. Die laatsten gaan na het werk buiten de deur drinken met collega’s of hangen voor de tv.

Ook Myunggu Jung bevestigt dat veel vrouwen aarzelen om verlof te vragen. „Daarom laten ze het idee varen om kinderen te krijgen.” In 2009 waren er bij voorbeeld maar 35.000 ouders (moeders) die ouderschapsverlof aanvroegen (op een bevolking van 49 miljoen).

Het Zuid-Koreaanse geboortecijfer is intussen verontrustend snel gedaald. De Zuid-Koreaanse vrouw brengt gemiddeld nog maar 1,2 kind voort. Zestig jaar geleden kregen ze er nog zes. De regering van president Park Geun-hye, zelf een kinderloze vrouw, beseft dat er wat moet gebeuren. Daarom bevordert ze nu het vaderschapsverlof, in de hoop dat vrouwen zo ook makkelijker hun loopbaan kunnen voortzetten.

Conclusie

Het is voor een zwangere vrouw in Zuid-Korea nog altijd niet vanzelfsprekend verlof bij haar werkgever aan te vragen. Maar omdat cijfers ontbreken, beoordelen we de stelling dat vrouwen proberen een kind in hun vakantie te krijgen als niet te checken .

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt

    • Floris van Straaten