Zijlstra in NRC: Oekraïne als buffer tussen EU en Rusland

Zijlstra in NRC: "We moeten Rusland niet aan de hele Europese Unie laten grenzen." ANP / Martijn Beekman

Oekraïne moet als buffer fungeren tussen de Europese Unie en Rusland. Daarom is het van belang dat Nederlanders op 6 april vóór het associatieverdrag met Oekraïne stemmen, zegt fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) in een gesprek met NRC.

Oekraïne moet volgens hem de spilfunctie vervullen die Polen lang had tussen Duitsland en Rusland.

“Zij moeten géén lid van de EU worden, dat zou richting de Russen een te grote provocatie zijn. Maar zo’n handelsverdrag is wel nodig om ze die bufferfunctie te geven.”

Niet aan denken

Als Nederland het handelsverdrag afwijst, komt Oekraïne weer meer onder de Russische invloedssfeer te vallen, zegt Zijlstra en daar „moet hij niet aan denken”.

„We moeten Rusland niet aan de hele Europese Unie laten grenzen. Rusland heeft zich de afgelopen jaren niet goed gedragen op internationaal terrein. Ze hebben ingegrepen in Abchazië, in Zuid-Ossetië, in Oekraïne zelf.”

Poetin zal blij zijn

Machthebbers als Poetin zoeken volgens hem toch altijd naar een volgend doel: „Dan heb je het de volgende keer misschien over de Baltische staten, en díe zijn lid van de NAVO.” Poetin zal blij zijn als Nederland het associatieverdrag afwijst, denkt Zijlstra.

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is over 2,5 week, op 6 april. Regeringspartij VVD is dus voor het handelsverdrag, maar Zijlstra gaat niet de straat op om campagne te voeren. Hij gelooft niet dat flyers uitdelen „op de markt in weet-ik-veel-waar” Nederlanders zal overhalen om voor te stemmen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van uiterlijk over een jaar wil Zijlstra weer op de kandidatenlijst. Voor nog een periode fractievoorzitterschap zou hij bedanken.

“Het is geloof ik publiek geheim dat ik het mooi zou vinden om nog eens in een kabinet te zitten. Of het zover komt bepaalt de kiezer, ik ga in elk geval weer op de lijst.”

    • Thijs Niemantsverdriet
    • Annemarie Kas