Wanda Group nieuwe hoofdsponsor FIFA

De holding achter de Chinese projectontwikkelaar wordt geleid door een neef van de afgetreden voorzitter Sepp Blatter.

Het Chinese Wanda Group verbindt de naam aan de komende vier wereldkampioenschappen voetbal. Foto Michael Buholzer/AFP

Projectontwikkelaar Wanda Group is de nieuwe hoofdsponsor van de FIFA. Het conglomeraat verbindt zijn naam aan de komende vier wereldkampioenschappen voetbal. Het is voor het eerst dat een Chinees bedrijf deze rol als belangrijkste partner van de bond zal vervullen, meldt persbureau AP. Frappant is dat de holding waarvan Wanda Group onderdeel uitmaakt, wordt geleid door Philippe Blatter, de neef van de omstreden voormalig FIFA-topman Sepp Blatter.

Het is nog niet bekend hoeveel geld met de deal gemoeid is, maar volgens AP gaat het waarschijnlijk om honderden miljoenen dollars. Wanda Group is eigendom van Wang Jianlin, een van de rijkste mannen in China met een geschat vermogen van 21,8 miljard dollar (19,7 miljard euro). Met de overeenkomst zal de naam van het bedrijf tot 2030 op de affiches voor het WK voetbal prijken. Jianlin sprak vrijdag bij de presentatie van de deal het vertrouwen uit in de voetbalbond:

“We geloven dat het voetbal de meest aantrekkelijke sportdiscipline is ter wereld en hebben veel vertrouwen in de FIFA en de nieuwe beleidsstructuur rond directeur Gianni Infantino”

De projectontwikkelaar is de opvolger van het Japanse Sony, dat zich eerder terugtrok vanwege het corruptieschandaal binnen de FIFA. Ook onder meer luchtvaarmaatschappij Emirates haakte als gevolg van de fraudezaak af als financier.

Beloftes Infantino

Het geld van de Wanda Group kan helpen om de plannen van de nieuwe FIFA-baas Gianni Infantino te realiseren. Hij stelde tijdens zijn verkiezingscampagne arme bonden onder meer een verhoging van het ontwikkelingsgeld in het vooruitzicht: van jaarlijks een kwart miljoen dollar per land naar 1,25 miljoen. Bovendien wil Infantino de helft van de inkomsten van de FIFA van 4,8 miljard dollar (4,4 miljard euro) aanwenden voor toelages aan nationale bonden.

Verlies

Donderdag maakte de FIFA bekend dat het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2002 verlies leed. De wereldvoetbalbond noteerde een negatief resultaat van 122 miljoen dollar (108 miljoen euro). Het verlies kwam met name doordat de bond het afgelopen jaar fors meer juridische kosten maakte als gevolg van het corruptieschandaal waarbij diverse ex-bestuurders betrokken zijn.

    • Jorg Leijten