‘Voorman Noorse Broeders in Nederland sluist 8 miljoen weg’

De 34-jarige man uit Apeldoorn wordt verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.

Het Brunstad Conference Center in het Noorse Vestfold. Op de voorgrond vakantiehuisjes. Het centrum is eigendom van kerkgenootschap Brunstad Christian Church.
Het Brunstad Conference Center in het Noorse Vestfold. Op de voorgrond vakantiehuisjes. Het centrum is eigendom van kerkgenootschap Brunstad Christian Church. Foto BCC/Wikimedia Commons

Een van de voormannen van de orthodox-christelijke geloofsgemeenschap Noorse Broeders in Nederland is begin maart gearresteerd door de opsporingsdienst FIOD. Jonathan van der L., een ex-rechercheur van de FIOD, zou acht miljoen euro hebben weggesluisd van een stichting die bestuurd wordt door Noorse Broeders.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt, zonder zijn naam te noemen, dat de 34-jarige man uit Apeldoorn verdacht wordt van oplichting, verduistering en witwassen. Zijn 21-jarige vriendin uit Zeist wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen. „Het onderzoek is in volle gang. Meer mededelingen kunnen we niet doen”, aldus het OM aan NRC.

Claim van 8 miljoen

Het OM legde 3 maart beslag op zijn woning in Apeldoorn en op een villa in Zeist. De villa werd door zijn vriendin in januari dit jaar voor 1,1 miljoen euro gekocht. Een hypotheek nam zij niet. Ook de Stichting Hippo Mundo Charity, bestuurd door Noorse Broeders, heeft beslag laten leggen. Uit het kadaster blijkt dat de stichting 8 miljoen euro claimt van Van der L.

Van der L. was jarenlang de financiële man van de Noorse Broeders, een stroming die te vergelijken is met de Jehova’s Getuigen. Ze heten officieel Christelijke Gemeente Nederland en zijn onderdeel van de Brunstad Christian Church, een internationale beweging met 40.000 leden met hoofdkantoor in Noorwegen. De Noorse Broeders hebben in Nederland 2.000 aanhangers in elf gemeenten. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Stadskanaal. Het is een gesloten gemeenschap die vaker in opspraak kwam. Ex-leden spreken over een sekte, kindermishandeling en een verstrengeling van kerkelijke en commerciële belangen door voormannen van de gemeenschap.

Van der L. was tot 1 februari secretaris van de Stichting Hippo Mundo Charity. Deze stichting is aandeelhouder van bedrijven in binnen- en buitenland. Op 1 februari is hij uit alle functies ontheven, blijkt uit het handelsregister.

Internationaal miljoenenconcern

Van der L. speelde ook in de geloofsgemeenschap internationaal een belangrijke rol. Zo was hij directeur van vier Cypriotische offshorefirma’s gelieerd aan de Brunstad Christian Church. Noorse media schreven eerder hoe de Brunstad Christian Church is uitgegroeid tot een internationaal miljoenenconcern. Ook zouden leden onder druk staan om geld af te dragen aan hun geloofsgemeenschap.

Jan Hein Staal, voorzitter van de Noorse Broeders in Nederland en voorzitter van de stichting Hippo Mundo Charity, zegt dat de laatste stichting aangifte gedaan heeft tegen Van der L. Hangende het onderzoek wil Staal geen commentaar geven.
De voorlopige hechtenis van Van der L. en zijn vriendin is donderdag met 90 dagen verlengd.