VN: stel drinkwater in Oekraïne veilig

“Personeel van een lokaal waterzuiveringsbedrijf is op 13 maart geëvacueerd omdat het te onveilig werd.”

Een gebouw in de buurt van het vliegveld van Donetsk, waar hevige gevechten zijn geweest. REUTERS / Alexander Ermochenko

De Verenigde Naties (VN) doen een oproep aan alle strijdende partijen in het oosten van Oekraïne om toegang tot schoon drinkwater in de stad Donetsk en de omliggende regio veilig te stellen. De intergouvernementele organisatie is bezorgd over de impact van het aanhoudende conflict op burgers.

Personeel van een het lokale waterzuiveringsbedrijf Voda Donbassa is op 13 maart uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd, schrijven de VN. Het bedrijf voorziet normaliter in water voor ongeveer de helft van de lokale bevolking. “Als de installatie niet meteen weer z’n werkzaamheden hervat, zijn de gevolgen voor onschuldige burgers ernstig,” aldus de VN.

Volgens de organisatie hebben al zo’n 30.000 mensen minder water tot hun beschikking. “De lokale overheid deelt water uit aan bijvoorbeeld scholen en kinderopvang, maar dit is geen houdbare oplossing.”

    • Liza van Lonkhuyzen