“Luchtaanval Jemen mogelijk internationaal misdrijf”

Dat zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Raad Al Hussein vrijdag.

De Hoge Commissarist voor Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein. Foto: Denis Balibouse / Reuters

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Raad Al Hussein heeft vrijdag kritiek geuit op de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in Jemen, vanwege het veroorzaken van een groot aantal burgerdoden bij luchtaanvallen in dat land. De VN-chef spreekt van “herhaaldelijk falen” van de coalitie en noemt de luchtaanval “mogelijk een internationaal misdrijf”, meldt Reuters.

Afgelopen dinsdag kwamen 119 burgers om , onder wie 22 kinderen, door bombardementen van de coalitie op een markt in het district Mustaba in Noord-Jemen. In september kwamen bij een aanval op een bruiloft 131 mensen om. Ten minste 7.000 burgers zouden sinds maart 2015 zijn omgekomen. Volgens Zeid is de coalitie verantwoordelijk voor “twee maal zoveel burgerdoden in Jemen als alle andere strijdende groepen bij elkaar.”

Zeid wil in Jemen een einde maken aan de incidenten waarbij burgerdoden vallen en roept op tot een “transparant en onafhankelijk” onderzoek naar de luchtaanvallen:

“We kijken naar de mogelijkheid van een internationaal misdrijf door de coalitie.”

Bombardementen terugschroeven

Saoedi-Arabië kondigde donderdag aan dat het zijn militaire operatie in Jemen wil terugschroeven. De mededeling kwam op het moment dat duidelijk werd dat het dodental van de luchtaanval veel hoger was dan bekend.

Volgens de vandaag afgelegde verklaring van de VN zou er geen bewijs zijn gevonden voor de aanwezigheid van enige “belangrijke militaire doelen in het gebied”.

    • Etienne Verschuren