Vingerafdruk Abdeslam gevonden bij terreuractie in België

Bij de actie werd één persoon gedood. Twee anderen sloegen op de vlucht en worden nog steeds gezocht.

Foto Nicolas Maeterlinck / AFP

In het appartement in Vorst waar dinsdag een antiterreuractie plaatsvond, is een vingerafdruk gevonden van Salah Abdeslam, de nog voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs. Dat heeft het federaal parket in Brussel zojuist bevestigd aan de VRT. Onduidelijk is nog of Abdeslam op het moment van de inval in het pand was.

Volgens de Franstalige publieke omroep RTBF is de Franse terreurverdachte “zeer waarschijnlijk” een van de twee mensen die dinsdag bij de inval op de vlucht is geslagen. De woordvoerder van het parket wil dat tegenover de VRT echter niet bevestigen.

Foto AFP

De foto van Salah Abdeslam die vlak na de aanslagen door de politie werd gepubliceerd. Foto AFP

De 26-jarige Abdeslam wordt gezien als een belangrijke verdachte van de aanslagen in Parijs van vorig jaar, die aan 133 mensen het leven kostte. Hij zou onder meer auto’s en appartementen hebben gehuurd die werden gebruikt bij het voorbereiden van de aanslagen. Ook zette hij mogelijk andere aanslagplegers voor hun daad af met de auto.

‘Dode van dinsdag waarschijnlijk betrokken bij Parijs’

De 35-jarige Algerijn die dinsdag door de politie werd doorgeschoten werd vrijwel zeker ook gezocht in verband met de Parijse aanslagen, zo meldt het federaal parket. Mohammed Belcaïd gebruikte waarschijnlijk namelijk de valse naam Samir Bouzid. De naam Bouzid stond al sinds december op de arrestatielijsten van de Franse en Belgische politie.

Belcaïd werd dinsdag gedood nadat hij vanuit het appartement de politie onder vuur nam met een automatisch geweer. Daarbij raakten ook vier politiemensen gewond. Belcaïd was een bekende van de politie en werd in 2014 al eens veroordeeld vanwege een overval.

De opsporingsactie in het Belgische dorp nabij Brussel werd gehouden naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Twee andere mensen die in het appartement aanwezig waren, sloegen op de vlucht en worden nog steeds gezocht. Twee andere personen die dinsdag werden gearresteerd, zijn een dag later weer vrijgelaten. Zij worden nergens meer van verdacht.

    • Joost Pijpker