Verwijten Wilders imponeren OM niet

Vandaag begint de strafzaak tegen Geert Wilders om zijn uitspraken over Marokkanen. En meteen gebeurt er al iets geks.

Foto Franco Cavassi/Sipa

Het strafproces tegen Geert Wilders begint vandaag om 9.30 uur, maar het Algemeen Dagblad citeert al uit het pleidooi dat zijn advocaat Geert-Jan Knoops later op de dag wil gaan houden. Knoops klaagt dat zijn computer zou zijn gehackt en eist een onderzoek.

Een tumultueuze opmaat voor het strafproces dat opent met het voordragen van de tenlastelegging door de Haagse officieren van justitie Sabina van der Kallen en Wouter Bos. De PVV-leider wordt verweten dat hij „op 19 maart 2014 te Den Haag, zich tezamen en in vereniging met (een) ander(en), in het openbaar, mondeling, opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen, te weten Marokkanen, wegens hun ras”.

Dan vervolgt de dagvaarding: „immers, tijdens een (partij)bijeenkomst in een horecagelegenheid in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, heeft hij, verdachte, tegen en/of aan het in die horecagelegenheid aanwezige publiek gezegd en/of gevraagd: ‘ik vraag aan jullie, willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?’ waarop/waarna een gedeelte van dat aanwezige publiek, althans één of meer perso(o)n(en) zestien maal, althans een- of meermalen antwoordde/antwoordden, althans riep/riepen: ‘minder!’ Waarna hij, verdachte, zei: ‘Nah, dan gaan we dat regelen’.”

Inhoudelijk zullen de beschuldigingen vandaag niet worden besproken. Het gaat om een zogeheten regiezitting waarbij de rechtbank de stand van zaken in het vooronderzoek, uitgevoerd door de rechter-commissaris, bespreekt. Tijdens de regiezitting kunnen nadere onderzoekswensen worden opgegeven.

Allemaal kijken, zegt Wilders

Op verzoek van Wilders zijn de afgelopen maanden dertien mensen gehoord uit de groep van in totaal 6.400 mensen die tegen hem aangifte hebben gedaan. Uit die verhoren blijkt volgens Wilders dat veel mensen niet begrepen waarom ze nu eigenlijk aangifte deden. Wilders spreekt van „zwendel” en noemt het „politieke proces nu ook frauduleus”.

Bij het OM zijn ze niet onder de indruk van de verwijten. Al zijn er mensen die niet begrepen waarom ze aangifte deden, dat is voor de strafzaak irrelevant. Strikt genomen hoeft niet één aangifte te deugen. Het gaat niet om delicten die alleen na aangifte tot vervolging kunnen leiden. Bovendien zijn de op verzoek van Wilders gehoorde getuigen door de verdediging geselecteerd. Het betreft geen steekproef.

De zitting wordt niet in de Haagse rechtbank maar in een vestiging bij Schiphol gehouden. Om veiligheidsredenen. Wilders zal het proces zeker bijwonen. Op Twitter kondigde hij donderdag aan ook „een slotwoord” te zullen voeren. „Allemaal kijken”, zegt Wilders over de zaak die via NPO2 live te zien zal zijn. De strafzaak trekt een recordaantal journalisten. Dertien cameraploegen – ook buitenlandse – en in totaal zeventig journalisten zijn geaccrediteerd voor de rechtszaak. De inhoudelijke behandeling gaat vanaf 31 oktober verder.

    • Marcel Haenen