‘Verward’ is biercafé en wijnbar in één

Ward de Zeeuw zit al zijn halve leven (hij is 32) in de horeca. Ooit begonnen bij IJsclub Kralingen werkt hij de laatste vijf jaar bij restaurant Dertien van Pepijn Schmeink en Remco van Erp aan de Schiedamse Vest. Maar het kriebelt.

De verhuizing van Memory Lane in de Hoogstraat biedt een uitgelezen kans om zelf op een mooie plek iets te beginnen. Dat doet De Zeeuw samen met Bas Fraterman die nog tot eind deze maand in de keuken van Dertien werkt.

Ze leerden elkaar kennen toen ze bardiensten draaiden bij IJsclub Kralingen en kwamen elkaar later bij restaurant Eendracht van Pepijn Schmeink weer tegen. Toen die Dertien begon, gingen De Zeeuw en Fraterman mee, De Zeeuw als maître sommelier (hij is opgeleid tot vinoloog).

En nu kriebelt het dus: „Ik wilde altijd al een café beginnen, maar wel één dat kwaliteit uitstraalt. Je kunt alleen kwaliteit neerzetten, als je de kennis hebt. Daar gaan jaren overheen; nu heb ik eindelijk het gevoel dat ik die kennis heb”, zegt De Zeeuw die blaakt van het zelfvertrouwen. Het nieuwe café zal zijn naam dragen, ongeveer. Verward gaat het heten.

Dat zelfvertrouwen stoelt op de ervaring die hij in die zestien jaar heeft opgedaan (ook bij Marcel van Zomeren in In Den Rustwat) en op de steun die De Zeeuw en Fraterman ondervinden sinds ze hun plannen hebben geopperd. Hun huidige werkgevers staan vierkant achter hen en de crowdfundingsactie op crowdaboutnow.nl heeft in korte tijd al geresulteerd in meer dan een kwart van het beoogde streefbedrag.

„Wat opvalt”, zegt De Zeeuw, „is dat de meeste zaken óf een biercafé zijn óf een wijnbar. Het een heeft een enorme range aan toffe bieren, het andere een uitgebreide collectie mooie wijnen. Die combinatie is er niet en daarin gaan wij voorzien. Ook serveren we verrassende kleine gerechten waarmee we ons onderscheiden van het standaardcafé-eten.”

Er wordt al stevig verbouwd in de Hoogstraat 69a. Verward opent op 1 juli.

    • Frank van Dijl