Verbazing over vertrekregeling en salaris ex-korpschef Bouman

Ex-korpschef Gerard Bouman blijft nog bijna twee jaar bij de politie. Politici en bonden zijn verbaasd over zijn hoge salaris.

De vorige maand opgestapte korpschef Gerard Bouman blijft nog bijna twee jaar in dienst bij de politie. De 63-jarige Bouman krijgt de tijd om met behoud van salaris een nieuwe baan te zoeken. In de tussentijd krijgt hij tijdelijke opdrachten.

Dat schreef minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdag aan de Tweede Kamer. Bouman is de eerste landelijke korpschef die vertrekt. De minister schrijft dat hij de vertrekregeling heeft laten aansluiten bij bestaande regelingen voor topfunctionarissen bij de overheid.

Als korpschef verdiende Bouman jaarlijks 212.000 euro. Hij moet een aantal toelages inleveren waarna er 185.000 euro overblijft. Dat is nog altijd 6.000 euro meer dan een ministerssalaris: de gangbare norm voor topambtenaren.

Politiebonden en Tweede Kamerleden reageren verbaasd. Ockje Tellegen van regeringspartij VVD noemt het hoge salaris een „ongemakkelijk signaal”. Nine Kooiman (SP) vindt het „onfatsoenlijk”. „Dit is niet uit te leggen aan de werkvloer, die vijf jaar op de nullijn heeft moeten strijden voor een beetje salaris.”

Volgens minister Van der Steur sluit de „nette regeling” aan op bestaande regelingen voor topambtenaren. Dat de politie krap bij kas zit, doet volgens hem niet ter zake. „Ook als we gewend zijn op de centen te letten in Nederland, moet je nog op een goede en professionele manier met je mensen omgaan”, zegt hij.

Binnenkort vertrekt Bouman voor zijn eerste adviesklus naar het Caribisch gebied. Daar gaat hij een advies uitbrengen over de positie en toekomstvisie van het Korps Politie Caribisch Nederland.

Sinds 1 maart is Erik Akerboom korpschef van de politie. De afgelopen drie jaar was hij de hoogste ambtenaar van het ministerie van Defensie. Daarvoor was hij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.