Underground met vrienden

Dj Patrick Marsman (29) denkt liever niet teveel na over de toekomst. Al beleeft de Pinkman-labelbaas volgende week wel een milestone-momentje.

Na een serie EP’s verschijnt dan het eerste album op het label dat hij twee jaar geleden begon vanuit zijn woonkamer in Charlois, een wijk in Rotterdam. Into the Endless Night van Drvg Cvltvre is donkere, stroperige en ongepolijste nachtmuziek en de titeltrack heeft een intense emotionele lading. „In alle dingen die ik uitbreng zit wel een soort drama,” zegt Marsman die tegenwoordig kantoor houdt in de haven van Rotterdam. Zijn werkruimte heeft iets weg van de tv-serie The Office maar met een vleugje seventies erbij. Tegen de muur staan twee kamerplanten en een mixer met draaitafels, op de grond een doos T-shirts met daarop in bloederig rood ‘Dollkraut’ gedrukt. Senseo-koffie in de vensterbank, caramelsmaak is een optie. Je krijgt er een mini-stroopwafel bij.

Overleven is niet makkelijk in een tijd waarin underground dancelabels als koffiebars uit de grond schieten. Het is geen vetpot, beaamt Marsman, „maar ik ben gelukkig”. Vinylreleases gaan bij hem eerder in oplagen van 300 dan 3.000, „maar meestal komt er wel een tweede ronde.”

Marsman kreeg twee jaar geleden muziek van Drvg Cvltvre in handen. Dat moest op vinyl worden uitgegeven, vond hij als liefhebber. Hij was toen nog barman in Rotterdam. Intergalactic FM, het internetradiostation van de Haagse dj I-F, stond bij hem acht uur per dag aan. Via Facebook leerde hij BAR-oprichter Jetti Steffers kennen, ze reageerden op dezelfde tracks. Zij vroeg hem stage te komen lopen in de Rotterdamse club. De stage was het niet, zijn studie ook niet, maar Marsman bleef aan als programmeur. „Muziek is het enige waar ik echt goed in ben.” Nu richt hij zich vol op zijn labels: Pinkman voor donkere electro en experimentele house, Charlois als verzamelplek voor exotische emotionele dansmuziek.

Per week krijgt Marsman tien demo’s; daarvan belandt één procent op zijn label. Persoonlijke binding is het belangrijkste criterium waarmee hij zijn label cureert. Zo is Dollkraut, de Nederlandse wave-zanger en producer van wie hij twee EP’s uitgaf, een goede jeugdvriend uit Twente. Ze ontmoetten elkaar bij de MediaMarkt in Enschede, waar ze een bijbaantje hadden op de cd-afdeling. Als het even kan draait hij ook met vrienden zoals zaterdag in BAR, waar hij met zijn vriendin dj Slickchick, en de Haagse dj’s Legowelt en I-F te gast zijn. Ook voor zijn Pinkman-radioshow nodigt hij vooral ‘eigen’ artiesten uit. Zo bouwt hij een gemeenschap, stapje voor stapje. Misschien is dat wel de manier om het als label te redden in deze tijd.