Radicale afsplitsing PKK claimt na ruim drie dagen zelfmoordaanslag Ankara

De zelfmoordaanslag van zondag in Ankara is donderdag opgeëist door de Vrijheidsvalken van Koerdistan (TAK), een afsplitsing van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. De claim strookt met bevindingen van de Turkse autoriteiten, die dinsdag een Koerdische vrouw als dader aanwezen. De aanslag vond plaats in een wijk waar ministeries en een politiebureau zijn gevestigd. Er vielen 37 doden, vooral burgers. Volgens de TAK, die eerder al de aanslag van februari in de Turkse hoofdstad opeiste, waren niet burgers, maar leger en politie het doelwit, als vergelding voor de operaties tegen de PKK in het zuidoosten van het land. Duitsland sloot donderdag zijn ambassade en de Duitse school in Ankara, evenals zijn consulaat in Istanbul. Buitenlandminister Steinmeier sprak van „zeer concrete aanwijzingen” dat een aanslag ophanden was. Wanneer de instellingen weer opengaan, is onbekend. (AP, AFP, Reuters)