Tom Kellerhuis wint Blendle-prijs de Gouden Pen

Het is de enige journalistieke prijs die kwantiteit beloont: hoe vaak een artikel wordt aangeschaft.

Oprichter van de online kiosk Blendl, Alexander Klopping (L), in 2014 tijdens de opening van een pop-up-store in winkelcentrum Hoog Catherijne. ANP / Piroschka van de Wouw

Het artikel ‘Joost Zwagerman: het laatste interview’ uit HP/ De Tijd werd in 2015 het vaakst gekocht bij Blendle. Auteur en hoofdredacteur van het tijdschrift Tom Kellerhuis ontving daarom donderdagavond de Gouden Pen, een door Blendle bedachte prijs voor het meest verkochte artikel in de digitale kiosk.

Er is een groot aantal journalistieke prijzen in Nederland, maar de Gouden Pen is daarvan de enige die kwantiteit beloont. Er stonden dit jaar geen artikelen van kranten in de top 10, maar alleen van tijdschriften zoals Psychologie Magazine en Runner’s World. Vooraf werden naast het interview met Zwagerman een reconstructie van de aanslag op Charlie Hebdo (NRC, januari) en Ik leef al dertien jaar suikervrij (Grazia, mei) gezien als kanshebbers.

In het winnende interview met HP/ De Tijd vertelde Zwagerman, kort voordat hij uit het leven stapte, dat hij leed aan de ziekte van Bechterew. De schrijver noemde zelfmoord tijdens het gesprek nog een “no-go area”. Het interview met Zwagerman werd in 2015 bijna 30.000 keer aangeschaft.

Lees een voorbeschouwing over de prijs: Suiker scoort beter dan Syrië op Blendle

Afvallen of seksualiteit

Artikelen die het goed doen bij Blendle gaan vaak over persoonlijke thema’s zoals gezondheid, afvallen of seksualiteit. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt, toen won Olaf Koens voor een reportage voor de Volkskrant waarin hij de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne bezocht. De journalist nam de prijs niet in ontvangst en noemde de uitreiking “een commercieel Blendle-ding waar iedereen enthousiast moet doen over Blendle”.

Binnenkort lanceert Blendle een nieuwe versie in de VS. The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal doen daar in ieder geval aan mee. Een Duitse versie van Blendle werd vorig jaar gelanceerd.

    • Liza van Lonkhuyzen