The Simpsons in 2000: pas op voor Trump als president

In een dystopische aflevering is Trump de veroorzaker van een enorme begrotingscrisis.

Het is 2030, de post komt via hologrammen en de Amerikaanse economie ligt compleet in puin. Fraai is de toekomst in een zestien jaar oude aflevering van de tekenfilmserie The Simpsons allerminst. De oorzaak ervan werd destijds uitgelegd in één zinnetje: Donald Trump als president. Een waarschuwing, zegt een van de makers nu.

Het bewuste zinnetje wordt uitgesproken op 2.21:

In de aflevering is dochtertje Lisa net ingehuldigd als president van de Verenigde Staten. “Zoals jullie weten heeft president Trump ons een flinke begrotingscrisis nagelaten”, zegt ze tegen haar personeel. Destijds kreeg het zinnetje weinig aandacht, maar nu Trump een serieuze kandidaat is voor het presidentschap duikt de aflevering weer op.

Dat juist Trump werd genoemd als falend president was volgens scriptschrijver Dan Greaney niet zomaar. Tegenover The Hollywood Reporter zei hij daar deze week over:

“We wilden dat Lisa problemen op haar bord zou krijgen die ze niet kon verhelpen. Dat alles zo slecht zou gaan als mogelijk was. En daarom kozen we Trump als haar voorganger.”

‘Een land dat krankzinnig wordt’

Want met Trump als president moést het land wel ten onder gaan, zo was het idee van de makers.

“Voor ons leek dat een logische laatste halte voordat het dieptepunt werd bereikt. Een van ons stelde het voor omdat het paste in het toekomstbeeld van een land dat volkomen krankzinnig werd.”

Vorige zomer maakte Trump opnieuw zijn opwachting in de langlopende tekenfilmserie. De nadruk lag toen op het kapsel van de steenrijke zakenman. Een maand geleden verscheen een korte sketch over de Amerikaanse presidentsverkiezingen als geheel.

De sketch over de verkiezingen:

De sketch over Trumps haar:

    • Joost Pijpker