Seoul, Washington: Noord-Korea vuurt raket af

Het land zou hiermee de eerder opgelegde strenge sancties van de VN hebben genegeerd.

Na lancering zou de middellangeafstandsraket in de Japanse zee, ten oosten van Noord-Korea, terecht zijn gekomen. Foto: Ahn Young-joon / AP

Noord-Korea heeft vrijdagochtend zeker één ballistische raket afgevuurd. Dat melden Zuid-Koreaanse en Amerikaanse functionarissen tegenover persbureau AP. Na lancering, ten noorden van hoofdstad Pyongyang, zou de middellangeafstandsraket na 800 kilometer in de Japanse zee, ten oosten van Noord-Korea, terecht zijn gekomen.

Het land zou hiermee een resolutie van de Verenigde Naties (VN) hebben genegeerd. Begin maart stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem voor bijzonder strenge strafmaatregelen tegen Noord-Korea. De sancties waren een straf voor het testen van een kernwapen en het lanceren van een langeafstandsraket in respectievelijk januari en februari van dit jaar.

Vorige week kwam leider Kim Jong-un met de mededeling dat zijn wetenschappers erin zijn geslaagd kernkoppen te maken die kunnen worden bevestigd op ballistische raketten.

Ook dreigde het land met nucleaire aanvallen op de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en op Washington. Het dreigement leek te zijn ingegeven door grote militaire oefeningen die Zuid-Korea en de VS maandag zijn begonnen. Noord-Korea beschouwt die als een repetitie voor een inval.

    • Etienne Verschuren