Opgestapte korpschef Bouman krijgt nog twee jaar inkomen van 185.000 euro

De vorige maand opgestapte korpschef Gerard Bouman blijft nog bijna twee jaar in dienst bij de politie. Hij gaat zich in die periode richten op tijdelijke opdrachten. Dat schreef minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdag aan de Kamer. Bouman gaat onder meer adviseren over het Korps Politie Caribisch Nederland.

Volgens de regels voor topfunctionarissen bij de overheid krijgt Bouman twee jaar de tijd om met behoud van salaris een nieuwe baan te zoeken. Als korpschef verdiende Bouman jaarlijks 212.000 euro. Hij moet een aantal toelages inleveren waarna er 185.000 euro overblijft. Dat is nog altijd 6.000 euro meer dan een ministerssalaris: de gangbare norm voor topambtenaren.

Tweede Kamerleden hebben verbaasd gereageerd. Ockje Tellegen van regeringspartij VVD noemde het hoge salaris een „ongemakkelijk signaal”. Nine Kooiman (SP) vindt het „onfatsoenlijk”. „Dit is niet uit te leggen naar de werkvloer, die vijf jaar op de nullijn heeft moeten strijden voor een beetje salaris.”

Volgens minister Van der Steur sluit deze „nette regeling” aan op bestaande regelingen voor topambtenaren. Dat de politie krap bij kas zit, doet volgens hem niet ter zake. „Ook als we gewend zijn op de centen te letten in Nederland, moet je nog op een goede en professionele manier met je mensen omgaan”, zegt hij.