Salah Abdeslam na 126 dagen opgepakt bij politieactie

Salah Abdeslam is in zijn knie geschoten en ter plaatse verzorgd.

Abdeslam is vrijdag opgepakt bij een antiterreuractie.
Abdeslam is vrijdag opgepakt bij een antiterreuractie. Foto AP

De 26-jarige terreurverdachte Salah Abdeslam is vrijdagmiddag levend opgepakt bij een antiterreuractie. Abdeslam is samen met een handlanger opgepakt in een safehouse in Sint-Jans-Molenbeek, een deelgemeente van Brussel.

Abdeslam die wordt gezien als een belangrijke verdachte van de aanslagen in Parijs van vorig jaar, die aan 133 mensen het leven kostte, werd bij de antiterreuractie in zijn knie geschoten en is ter plaatse verzorgd.

Volgens VTM-journalist Faroek Özgünes is de kans groot dat de terreurverdachte overgebracht wordt naar de ziekenboeg in de gevangenis in Brugge. Later op de avond is duidelijk geworden dat Abdeslam is opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Het ziekenhuis wordt zwaarbewaakt.

Uitlevering

Frankrijk zal België nu vragen om de uitlevering van Abdeslam, zei Hollande tijdens een persconferentie met de Belgische premier Michel. De in België geboren Fransman Abdeslam was volgens de president “direct betrokken” bij de aanslagen in Parijs en moet daarom op Franse bodem worden berecht. Hollande denkt niet dat de zoektocht nu voorbij is: er zullen nog meer arrestaties in verband met Parijs volgen, stelt hij.

Een handlanger van Abdeslam bevond zich eveneens in het safehouse, maar wel op een andere verdieping in het gebouw. Hij werd eveneens neergeschoten en is gewond aan zijn been. Naar welk ziekenhuis hij is overgebracht, is niet bekend.

Vingerafdruk

Volgens de Belgische krant De Standaard stond de inval in het pand waar Abdeslam zich bevond eigenlijk voor zaterdag gepland, maar door een lek in de Franse pers werd de operatie vervroegd. Er lekten berichten uit dat bij de antiterreuractie die dinsdag plaatsvond in Vorst, een vingerafdruk gevonden is van Abdeslam.