Rutte bespreekt wangedrag PSV-supporters met Rajoy

Voorafgaand aan een Champions League wedstrijd vernederden PSV-supporters bedelaars.

Premier Rutte in gesprek met de Spaanse premier Rajoy tijdens de EU-top in Brussel.
Premier Rutte in gesprek met de Spaanse premier Rajoy tijdens de EU-top in Brussel. Foto: AFP

Premier Mark Rutte zal vrijdag in een onderhoud met de Spaanse premier Rajoy de misdragingen van PSV-supporters van afgelopen dinsdag bespreken. Dat liet minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vrijdag in Brussel weten voor de EU-top.

Voorafgaand aan de Champions League wedstrijd tegen Atlético Madrid misdroeg een deel van de PSV-aanhang zich in de Spaanse hoofdstad. De supporters gooiden muntjes naar een groepje Roemeense vrouwen op het Plaza Mayor en juichten wanneer deze werden opgeraapt. Ook lieten ze hen opdrukoefeningen doen in ruil voor geld.

Ophef

Filmpjes van het incident werden op internet geplaatst en zorgden voor veel ophef. De burgemeester van Madrid, Manuela Carmena, noemde het voorval “een verschrikkelijke vernedering voor mensen die in onze stad wonen” en premier Rajoy zei de supporters te willen vervolgen.

Volgens minister Koenders is het belangrijk dat de kwestie door de premier wordt aangekaart:

“En het is ook goed dat hij daar even met de Spaanse premier over spreekt want je schaamt je rot als Nederlander.”

NRC-redacteur Koen Greven maakte een reconstructie van de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag.

Schippers: walgelijk gedrag

Minister Schippers (Sport) wil de PSV-supporters die zich misdroegen hard aanpakken. Dat liet ze vrijdag weten voor het begin van de ministerraad, meldt ANP:

“Nederland staat er verschrikkelijk op. Dit hoort totaal niet bij sport.”

Schippers refereerde aan het incident met misdragende Feyenoord-supporters in Rome. Dat leverde Nederlandse supporters volgens de minister al een negatief imago op.