Run op bedrijfsobligaties voordat Draghi markt op komt

De Belgische bierbrouwer AB InBev haalde een recordbedrag op met de uitgifte van leningen. Met dank aan de ECB.

Bierbrouwer doet grootste uitgifte euro-bedrijfsobligaties ooit, rente op obligaties almaar lager

Over de laatste ronde maatregelen van Mario Draghi wordt veel geklaagd, maar niet door de maker van Leffe en Budweiser. AB InBev, de Belgische brouwer van deze bieren, kon zichzelf deze week tegen zeer gunstige voorwaarden financieren op de obligatiemarkt. En dat is grotendeels dankzij Draghi, de president van de Europese Centrale Bank.

De ECB kondigde vorige week aan dat zij vanaf medio dit jaar naast overheidsobligaties ook bedrijfsobligaties zal gaan opkopen. De ECB creëert extra vraag naar dit schuldpapier, waardoor de rentes hierop dalen. Deze daling heeft nu al ingezet, want beleggers weten dat er een nieuwe, grote koper de markt zal betreden.

AB InBev gaf woensdag 13,25 miljard euro aan obligaties uit – een recordbedrag voor obligaties die in euro’s worden uitgegeven. Het liep storm, vertelt Leo Greve, hoofd Global Capital Markets bij ING. Samen met drie andere banken (Deutsche, BNP Paribas en Santander) verkocht ING de obligaties van de brouwer aan beleggers. „Binnen een paar uur was er al meer vraag dan aanbod”. Greve zegt dat de ECB een „positief marktsentiment” heeft gecreëerd. „AB InBev kon daar mooi op inspringen”.

De rentes die het bedrijf aan beleggers moet betalen, zijn erg laag: tussen de 0,6 procent (voor vierjarige obligaties) en 2,75 procent (voor twintigjarig papier). Ook in de langlopende obligaties, die riskanter zijn omdat terugbetaling langer duurt, was veel interesse, zegt Greve. Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars behoorden tot de kopers.

Nieuwe risico’s

Dat Draghi’s aankondiging nú al extra vraag naar bedrijfsobligaties creëert, komt mede door de schaarste op deze markt. Wie als belegger leningen van bedrijven in de portefeuille wil hebben, moet nu toeslaan, ook al is nog niet bekend welke obligaties de ECB precies gaat kopen. Ineke Valke van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen merkt de schaarste. „De markt is dun. Van elke obligatie is maar weinig beschikbaar en de prijzen en premies van verkopers zijn vaak hoog”.

De prijs van obligaties stijgt als de rente daalt. Allebei zijn ze een uiting van veel vraag. De vraag naar bedrijfsobligaties is zo groot omdat staatsobligaties, waarop de rentes vaak al negatief zijn, weinig opbrengen.

Al langer vertonen de rentes op bedrijfsobligaties een dalende trend, omdat de lagere rente op staatsobligaties alle rentes drukt. Nu komt daar bovenop dat de ECB ook direct bedrijfsobligaties gaat kopen. Het effect is merkbaar: AB InBev betaalde zo’n 0,3 procentpunt minder rente dan zij voor de aankondiging van de ECB zou hebben gedaan, aldus Greve van ING. De gemiddelde rente op bedrijfsobligaties in euro’s daalde de voorbije dagen, anders dan obligaties in dollars.

Dat is niet zonder risico, zegt Valke van Theodoor Gilissen. De ECB-aankopen maken lenen kunstmatig goedkoop, ook voor bedrijven die wat minder solide zijn dan AB InBev. „Bedrijven die eigenlijk zouden moeten herstructureren, doen dit niet en gaan in plaats daarvan de obligatiemarkt op”. Er kan meer verborgen risico gaan zitten in bedrijfsobligaties die formeel veilig zijn (kredietbeoordeling A of hoger). Beleggers opgepast.