Reisorganisatie Corendon beticht van prijsafspraken

Reisorganisatie Corendon heeft met reisbureau Tjingo afgesproken om anderen uit te sluiten, zegt een concurrent.

Reisorganisatie Corendon heeft door afspraken met één reisbureau de concurrentie tussen reisbureaus verhinderd. Een van de gedupeerde bedrijven, Prijsvrij, is een bodemprocedure begonnen en beticht Corendon van overtreding van de Mededingingswet.

Prijsvrij heeft ook voor 3,4 miljoen euro beslag laten leggen op bezittingen van Corendon. Een poging van Corendon om dat beslag met een kort geding op te heffen is op 11 maart door de rechtbank Noord-Holland afgewezen. Het beslag blijft dus intact.

Medio 2013 besloot Corendon, een grote speler in vakantiereizen naar het Middellandse Zee-gebied, om de overeenkomst met circa duizend agenten, zowel online als winkels, op te zeggen. De agenten verkochten pakketreizen (vlucht en hotel) voor Corendon en ontvingen daar 9 procent commissie voor. Topman Atilay Uslu zei zich te willen beperken tot enkele agenten die veel reizen voor Corendon verkopen.

Uit e-mailcorrespondentie die in het kort geding naar voren kwam blijkt dat Corendon destijds een afspraak heeft gemaakt met reisagent Tjingo (‘De vakantiematser’) om concurrenten als Prijsvrij en WTC uit te sluiten. De deal tussen Corendon en Tjingo was de uitkomst van een conflict tussen beide partijen. Prijsvrij was succesvol in de verkoop van Corendon-reizen en liep door de uitsluiting veel inkomsten mis.

In het vonnis neemt de rechter een voorschot op de vervolgprocedure. De e-mails bieden „voldoende aanknopingspunten om aan te nemen dat sprake is van een verboden overeenkomst”. Mededinging tussen bedrijven mag niet worden verhinderd, beperkt of vervalst.

Prijsvrij overweegt ook een klacht tegen Corendon in te dienen bij de Autoriteit Consument & Markt. Het is nog onbekend of andere gedupeerde agenten zich bij Prijsvrij aansluiten.

    • Mark Duursma