Rechtbank: bezwaar tegen aanstelling Lula ongegrond

De Braziliaanse ex-president Lula mag stafchef worden in de regering Rousseff, ondanks bezwaar van de openbaar aanklager.

Demonstranten gingen vrijdag de straat op in Rio de Janeiro om hun steun uit te spreken voor de benoeming van de Braziliaan Lula als stafchef van de regering van president Dilma Rouseff.
Demonstranten gingen vrijdag de straat op in Rio de Janeiro om hun steun uit te spreken voor de benoeming van de Braziliaan Lula als stafchef van de regering van president Dilma Rouseff. Foto Christophe Simon/AFP

De Braziliaan Luiz Inacio Lula da Silva mag in ieder geval tijdelijk stafchef worden van de regering van president Dilma Rousseff. De rechtbank in Rio de Janeiro verklaarde vrijdag een nieuw bevel van een openbaar aanklager tegen de aanstelling ongegrond, meldt persbureau AFP. De federale rechter wilde daarmee voorkomen dat Lula in een positie waarin vervolging in een corruptieschandaal bemoeilijkt wordt.

Het besluit is een volgende stap in een juridisch gevecht om de macht in Brazilië. Woensdag besloot Rouseff om Lula te benoemen tot stafchef van haar regering, een positie die gelijkwaardig is aan een ministerspost. De aanstelling wordt door velen in Brazilië gezien als een poging van de ex-president om onder gerechtelijke vervolging uit te komen. De politicus wordt verdacht van witwassen en corruptie. Zijn zaak is onderdeel van de operatie Wasstraat, het grootste fraudeschandaal aller tijden in Brazilië. Als minister zou Lula alleen door het Hooggerechtshof kunnen worden aangepakt, een zeer tijdrovende zaak.

Gerechtelijk bezwaar

Tegen de aanstelling werd woensdag meteen gerechtelijk bezwaar gemaakt door een openbaar aanklager, maar een rechtbank in Brasilia verwierp dat bevel donderdag. Justitie “moet zich niet bemoeien met de taak van het staatshoofd om een minister aan te stellen of te ontslaan”, luidde de motivatie achter het vonnis. Het vrijdag verworpen bevel was een tweede poging te voorkomen dat Lula opnieuw onderdeel wordt van de regering.

Daarmee is het juridisch gevecht om de benoeming van Lula echter allesbehalve over. Het Braziliaanse Hooggerechtshof beraadt zich op stappen tegen de aanstelling en zou volgens AFP bij verschillende rechtbanken in het land het verzoek hebben ingediend het besluit van Rousseff tegen te houden.

Rouseff onder vuur

Het toekennen van de positie van stafchef van de regering komt op een moment dat president Rousseff zwaar onder vuur ligt. Tegen de politica loopt een afzettingsprocedure vanwege gesjoemel met overheidsgelden. Ook verkeert het land in een diepe economische recessie.

Afgelopen zondag gingen drie miljoen Brazilianen in meer dan dertig steden de straat op om tegen het beleid van Rousseff te protesteren. Vrijdag volgde een demonstratie in Maceio, in het noordoosten van het land, van aanhangers van Lula.

Getapte telefoongesprekken

Ondertussen publiceerden Braziliaanse kranten deze week fragmenten van telefoongesprekken tussen Rousseff en Lula, waarin de eerste aangaf haar voorganger een plek te geven in het kabinet “als dat noodzakelijk is”. De openbaar aanklager ziet hierin een bewijs dat de aanstelling van Lula bedoeld is om hem uit de wind te houden. Beide politici ontkennen dat.

In een publiekelijk statement zet Lula vrijdag vraagtekens bij het rechtsgeldigheid van het afluisteren van de telefoongesprekken. Hij is van mening zelf weinig fout te hebben gedaan:

“Als mens weet ik het onderscheid te maken tussen goed en kwaad en wat rechtvaardig en onrechtvaardig is. De afgelopen weken zijn vooral triest en beschamend geweest voor mij.”