Proces-Wilders begint tumultueus

Advocaat Knoops van de PVV-leider noemt het uitlekken van zijn conceptpleitnota „aanslag op het proces”.

Voorafgaand aan de regiezitting maakte Geert Wilders een foto van de aanwezige persfotografen in het Justitieel Complex Schiphol. Foto Remko de Waal/ANP

Advocaat Geert-Jan Knoops van PVV-leider Geert Wilders zegt zijn cliënt niet te kunnen verdedigen zolang niet is opgehelderd hoe zijn conceptpleitnota kon uitlekken naar het Algemeen Dagblad (AD). Knoops beschouwt het uitlekken van dit „zeer vertrouwelijke stuk” als „een aanslag op het proces”. Hij vraagt de rechtbank de voortzetting van de strafzaak te schorsen totdat onderzoek opheldering heeft verschaft.

Dat zei de advocaat vrijdagochtend in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol tijdens de zogeheten regiezitting, waarmee de rechtszaak is geopend. Het AD opende met het nieuws dat Wilders grote moeite heeft gehad om getuigen te vinden voor het strafproces. De rechtbank wees onder meer zijn verzoek af om premier Rutte (VVD) en vicepremier Asscher (PvdA) te horen. Ook bleek dat sommige deskundigen zelf hadden geweigerd zich als getuige door de verdediging te laten oproepen. Een van hen wilde niet „het kamp-Wilders” worden ingetrokken, volgens advocaat Knoops. Een ander vreesde voor de veiligheid van zijn familie. De voorzitter van de rechtbank bevestigde een en ander vanmorgen op de zitting.

Het Openbaar Ministerie verwijt Wilders dat hij „op 19 maart 2014 te Den Haag, zich tezamen en in vereniging met (een) ander(en), in het openbaar, mondeling, opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen, te weten Marokkanen, wegens hun ras”.

Bij een verkiezingsbijeenkomst in een horecagelegenheid vroeg hij zijn gehoor: „Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?” Waarop vanuit de zaal gescandeerd werd: „Minder! Minder!” Waarna Wilders zei: „Nah, dan gaan we dat regelen.”

Het OM stelde dat Wilders er zelf van tevoren voor heeft gezorgd dat het publiek „minder, minder” riep. Hij heeft, zo blijkt uit getuigenverklaringen, tweemaal PVV’ers de zaal ingestuurd om het publiek te instrueren, zo zei officier van justitie Wouter Bos.

Bos begon het proces met uit te leggen dat veel mensen zich gekrenkt hebben gevoeld door de uitspraken van Wilders. „Ik voel me nu een derderangs burger”, verklaarde een van de eerste mensen die aangifte deden tegen Wilders. Aangevers zijn voornamelijk van Marokkaanse afkomst, maar ook autochtone Nederlanders deden aangifte.

Er waren ook meelopers bij de mensen die aangifte deden, zei Bos. „Maar dat mag het beeld niet vertroebelen.” Op verzoek van Wilders zijn de afgelopen maanden vijftien mensen gehoord uit de groep van in totaal 6.400 mensen die tegen hem aangifte hebben gedaan. Uit die verhoren blijkt volgens Wilders dat veel mensen niet begrepen waarom ze nu eigenlijk aangifte deden. Wilders spreekt van „zwendel” en noemt het „politieke proces nu ook frauduleus”.

Officier van justitie Bos wees er ook op dat onderzoek naar vijftien aangiftes „geen serieuze steekproef” was. De verdediging koos voor hoogbejaarde Marokkanen, in Marokko geboren. „Geen verrassing dat die niet weten hoe de juridische hazen lopen.”

Bij de rechtbank op Schiphol hadden zich zo’n dertig demonstranten verzameld. De leden van de anti-islambeweging Pegida stonden in een vak met hekken voor de hoofdingang – sommigen hadden varkensmutsen op hun hoofd gezet.

In de buurt van Schiphol werden zes mensen aangehouden. Ze waren onderweg naar het proces. In hun auto’s vond de marechaussee messen en pepperspray. Wilders werd met een politie-escorte naar Schiphol gebracht

    • Marcel Haenen