Op zoek naar de duistere hoekjes van West

Op zoek naar de duistere hoekjes van stadsdeel West: dat was het doel van de wandeling die woensdagavond werd gehouden rondom het Bos en Lommerplein. Een wandeling georganiseerd door het stadsdeel, COC en Roze in Blauw, voor LGBT’ers [lesbisch, gay, bi en transgender], want „iedereen in West moet kunnen zijn wie hij wil zijn, maar de openbare ruimte kan daarbij schuren”, aldus dagelijks bestuurder Fenna Ulichki (GroenLinks). Door op pad te gaan met bewoners, bestuurders, politie en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties hoopt men een goed beeld te krijgen van wat er beter kan in de buurt; immers: „Wie weet beter waar dat zo is dan de bewoners?” De problemen die naar voren komen worden waar mogelijk opgelost. Dergelijke schouwen worden in veel wijken georganiseerd, alleen focust deze wandeling specifiek op homo’s. Binnenkort volgt een wandeling speciaal voor vrouwen.

Bij het Erasmuspark vertelt politieagent Ronald Fijbes over de veiligheid van mannen die elkaar ’s nachts in parken ontmoeten. „Er zijn groepen die er specifiek op afkomen om homo’s in elkaar te slaan. Bovendien zijn de mannen vaak erg chantabel, omdat ze zich schamen.”

Bij een lang tunneltje onder de A10 deinst de groep terug. De verlichting is kapot en de andere kant nauwelijks te zien. „Hier zou ik als man ook niet doorheen lopen”, zegt iemand.

Ulichki benadrukt graag nog even dat dit géén schouw is. „Dat woord veroorzaakt nog weleens commotie omdat mensen dan denken: zijn er zoveel onveilige situaties? Dit is gewoon een wandeling gericht op veiligheid voor LGBT’ers in West.”

    • Milo van Bokkum