Op de snelweg is het vaak nacht

Foto: Els Baltjes

Het thema van maart in de NRC fotowedstrijd is Vervoer. Economieredacteur Mark Duursma beheert voor NRC die portefeuille. Hij bekijkt de eerste inzendingen.

Fietsen, heel veel fietsen. Veel van de inzendingen voor de fotowedstrijd in maart bevestigen de reputatie van Nederland als fietsland. Vraag Nederlanders naar foto’s van ‘vervoer’ en je krijgt geen patserige auto’s maar fietsen in de regen. Vrolijk beschilderende fietsen en fietswrakken, maar ook alle onderdelen in detail: zadel (met fleurig hoesje), stuur, wielen, tassen.

Met nog een week te gaan zijn er al bijna 1.200 inzendingen binnen. Het derde thema dit jaar, na Portret en Eten, blijkt breed en uitnodigend. Zo breed dat het verband tussen afbeelding en thema soms raadselachtig is. Kinderen en huisdieren komen geregeld voorbij. Soms is er sprake van een skelter of een fietsmandje, om het verband nog enigszins te rechtvaardigen. Maar wat die poes bij een hoopje kerstverlichting met mobiliteit te maken heeft? Of die windvaan? Dat ruiterstandbeeld? Die fraai geëtaleerde groenten? Die Japanse bloesem?

Sociologen en geografen kunnen aan de slag met dit rijke aanbod. Het zal geen toeval zijn dat er naast fietsen zoveel foto’s zijn van collectief vervoer. Door het landschap razende treinen, trams in drukke straten.

We hebben een voorkeur voor stationsarchitectuur, en dan het liefst lege roltrappen of perrons. Oude stationsoverkappingen doen het goed, net als de welvingen van het nieuwe station Arnhem Centraal. Artistiek bezien gaat het van een achteloos kiekje van toegangspaaltjes tot geraffineerde composities in het juiste licht. Mooi vind ik de zon achter een besmeurde treinruit van Els Baltjes, boven een NS-sticker die aangeeft dat reizigers op die plaats geacht worden met elkaar te praten. Prettig onesthetisch, en veelzeggend over Nederland.

De zon gaat vaak onder in de haven, op de snelweg is het vaak nacht. Bruggen tonen hun tuien, auto’s hun zijspiegels. De wedstrijd heeft het levendige circuit van vliegtuigspotters niet bereikt, want dan waren de vliegtuigfoto’s spectaculairder geweest. De vliegtuigen scoren wel het best. Een gelikte foto van een vliegtuigbuik op het platform, met imposante wolken, haalt tot nu de meeste stemmen. Nummer twee is een leeg vliegtuiginterieur, nummer drie en vier zijn trams. Vervoer in Nederland is niet spectaculair. Het is alledaags en dichtbij. Het is vaak een beetje smoezelig en heel praktisch.

Foto’s bekijken of zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van maart is Vervoer.