Ook doping aangetroffen in B-staal schaatser Koelizjnikov

Ook in de B-stalen van de topsprinter en twee andere shorttrackers uit Rusland is meldonium gevonden.

Pavel Koelizjnikov in betere tijden. Foto Jerry Lampen/ANP

Het begint er steeds meer op te lijken dat de schaatscarrière van de Rus Pavel Koelizjnikov voorbij is. De topsprinter is voor onbepaalde tijd geschorst nadat ook in zijn B-staal het verboden middel meldonium werd aangetroffen.

In zijn kielzog zijn de Russische topshorttrackers Semen Elistratov en Ekaterina Konstantinova geschorst nadat ook zij twee keer positief testten op doping, zo heeft de internationale schaatsbond ISU bekend gemaakt. Het is voor het eerst dat de ISU de namen van de drie Russische schaatsers officieel bevestigd. Daarnaast werd voor het eerst doping aangetroffen in het bloed van de Russische kunstschaatster Ekaterina Bobrova. Ook zij is voorlopig geschorst.

De ISU zegt voorlopig verder geen uitspraken te doen over de dopinggevallen totdat het onderzoek is afgerond.

Koelizjnikov was de afgelopen twee jaar ongenaakbaar op de kortste afstanden van het langebaanschaatsen. Zo werd hij de eerste man die onder de 34 seconden dook op de 500 meter (33,98), werd hij twee keer wereldkampioen sprint en won hij drie wereldtitels op de 500 en 1.000 meter. Afgelopen weekend ontbrak hij vanwege de dopingperikelen bij de werekdbekerfinale in Heerenveen, het officiële einde van het schaatsseizoen.

Koelizjnikov ontkent

De schaatswereld reageerde ontdaan op het nieuws dat de Rus, die al eens eerder een schorsing van twee jaar uitzat voor het gebruik van het verboden middel methylhexanamine, doping zou hebben gebruik. Verschillende schaatser lieten op social media weten dat de Rus zich niet meer op de ijsovalen hoeft te laten zien. Koelizjnikov zelf, zijn coach en de Russische schaatsbond ontkennen dat hij doping heeft gebruikt. Dat zou worden onderbouwd door een verklaring die de Rus aan een leugendetector heeft afgelegd.

Meldonium, een medicijn tegen hartfalen, staat sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst van wereldantidopingorganisatie WADA. Het middel zou een positieve werking hebben op het uithoudingsvermogen. Sindsdien zijn verschillende Russische sporters tegen de lamp gelopen. De grootste naam onder hen is zonder meer de toptennisster Maria Sjarapova. Zij maakte op een persconferentie haar positieve dopingtest bekend.

    • Sam de Voogt